Moartea a doua surori care s-au spinzurat impreuna a socat intregul oras de la poalele Feleacului. Cazul este cu atit mai zguduitor cu cit nu exista nici o motivatie pentru gestul fetelor.Clujenii care se plimbau ieri-dimineata prin parculCetatuia nu aflasera inca de tragedia petrecutalinga aleile umbroase. Kinga si Andreea, doua surori de 24 de ani din Cluj, gemene identice, s-au sinucis luni pe dealul Cetatuia, spinzurindu-se de un copac, intr-o ultima imbratisare. Cazul a socat politistii, i-a socat pe profesorii din facultate ai fetelor si a indurerat familia. Gemenele erau extrem de retrase, chiar si vecinii stiu prea putine despre ele. Nu mai locuiau cu parintii si lucrau ca traducatoare autorizate, pe cont propriu. Nimeni nu stie motivul gestului lor si nimic nu arata ca ar fi fost bolnave psihic. Printre lucrurile descoperite la ele acasa se afla si o foaie tiparita cu o maxima a lui Mallarmé: "Mai mult decit viata imi iubesc libertatea. Sint obosit de viata". Politia din Cluj a primit luni dimineata un telefon care anunta ca pe dealul Cetatuia, sint doua fete spinzurate de un copac. „O doamna care isi plimba ciinele pe acolo ne-a informat si, intr-adevar, am gasit doua tinere, care pareau sa se fi sinucis impreuna", a explicat purtatorul de cuvint al IPJ Cluj, Raluca Seucan. Cele doua fete erau surori gemene, au aflat politistii, dar nu aveau asupra lor nici un act de identitate. „Am aflat cine sint sunind la un numar de telefon din unul dintre celularele lor", spune Seucan. Fetele nu aveau la ele decit telefoanele mobile si aproximativ 40 de lei. Un detaliu care i-a socat pe politisti a fost faptul ca ele isi adusesera doua scaune tip taburet pe care s-au urcat pentru a ajunge la creanga copacului. Pozitia in care au fost gasite indica faptul ca tinerele s-au sinucis imbratisate.

Nici un bilet nu a fost insa descoperit asupra fetelor, astfel ca nimeni nu stie motivul care le-a impins la sinucidere. „Am gasit la ele acasa bonul care arata ca au cumparat fringhia cu o zi inainte, de la magazinul Praktiker. Funiile erau in asa fel legate de creanga copacului incit sa nu existe posibilitatea de a se desface", a mai spus purtatorul de cuvint al Politiei.

Fetele locuiau singure intr-un apartament cu o camera dintr-un bloc mic de locuinte, cu doua etaje (tip casa), situat pe o strada dintr-o zona apropiata garii Cluj. Poarta care da in curtea blocului era inchisa ieri, iar putinii vecini care apareau la casele alaturate nu prea doreau sa discute despre caz. „Nu stiu. Nu le cunosteam", a scuturat din cap o batrinica de la casa vecina. O doamna care a iesit pe alta poarta a spus in treacat doar ca nu a vorbit niciodata cu ele.

La parterul blocului este un magazin, iar vinzatoarea le stie pe fete. „Le vedeam zilnic, cind impreuna, cind separat. Erau foarte linistite, foarte curate si tineau aici, la bloc, un fel de administratie, le plateam lor apa si salubritatea. Ele veneau dupa bani, nu urcam eu la ele. Semanau foarte bine, nu le puteam deosebi, sa stiti. Da’ nu prea comunicau cu altii, asa, erau foarte retrase", a povestit vinzatoarea. „Eu nu stau de mult timp aici, dar de cind sint, nu am vazut lume sa vina la ele, baieti - zero, incuiau mereu toate usile pe aici, erau foarte retrase. Parintii da, veneau la ele, chiar des, mai ales mama lor, care le aducea mincare", a spus tinarul care sta la etajul de deasupra gemenelor. El a adaugat ca, in ultima vreme, auzea incontinuu de la apartamentul fetelor o melodie, repetata „obsesiv": „Aia cu «Mr. Vain» (a formatiei Culture Beat, despre un barbat fatal care fringe inimile fetelor - n.r.) cinta mereu, o tot auzeam. Dar nu era sonorul dat tare, asa, putin peste mediu, numai ca in cladirile astea noi se aude tot, ca asa sint facute, stiti dumneavoastra. In rest, le mai auzeam rizind uneori, dar niciodata sa se certe", si-a mai amintit vecinul.

Gemenele Kinga si Andreea au fost studente la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai", Sectia germana-engleza, si au absolvit in 2005. Profesorii de la Litere si le amintesc pe cele doua surori si sint socati de caz. „Mi le amintesc chiar foarte bine, pentru ca erau foarte constiincioase, doua studente de exceptie. Nu lipseau de la cursuri, mergeau mereu la sesiuni de comunicari stiintifice. Lucrarile de diploma si le-au facut amindoua pe teme de limba germana, ceea ce e foarte dificil. Insa pareau foarte singuratice", a rememorat profesorul de la catedra de germana. „Aud prima data acum de la dumneavoastra despre asta si sint socat. Nu pot sa cred. Mi le amintesc pe fete, au fost studentele mele. Au facut cu mine morfologia limbii engleze si lexicologie. Parca erau asa, mai satene, identice. Nu stiu sa va spun ce note aveau, dar erau studente bune, oricum, sectia lor, germana, este foarte dura, grea si cere munca multa", a spus si profesorul Dorin Chira, prodecan al facultatii.

Doctorul Doina Cosman, specialist in psihiatrie si coordonator al Aliantei Antisuicid Cluj (parte a Aliantei Internationale de Prevenire a Suicidului), sustine ca, potrivit primelor investigatii si informatii, sinuciderea gemenelor „a fost o sinucidere rationala". Acest gen de sinucidere se face cu singe rece, in deplinatatea facultatilor mintale, fara ca psihicul sa fie afectat de vreo boala. Este genul de sinucidere care avea, mai ales in antichitate, un motiv, precum cel de a nu cadea in mina dusmanului. Persoane foarte inteligente sau cu o pozitie sociala foarte buna ajung sa recurga la un astfel de gest, din diferite motive: fie afla ca au o boala incurabila si nu vor sa ajunga dependenti de ingrijire, fie... cine stie, sint multe posibilitati. Ceea ce e sigur, in acest tragic caz al gemenelor, este ca sinuciderea a fost premeditata si pregatita pina la cel mai mic detaliu, extrem de minutios", a mai spus Doina Cosman.

In apartamentul fetelor, politia a descoperit mai multe bilete cu citate din Kant, Schiller, Mallarmé si alti clasici, precum si cu insemnari proprii. Medicii de la IML Cluj au stabilit ca nu exista dubii in privinta sinuciderii, deoarece singurele urme de pe corpurile fetelor sint cele de fringhie. Totodata, ei au descoperit ca gemenele erau vegetariene. Politia nu avea date ca fetele ar fi fost membre ale vreunei secte.

Familie de intelectuali Parintii celor doua fete nu au putut fi gasiti ieri. Tatal lor, Eugen Bodis, este conferentiar universitar la Facultatea de Chimie din cadrul UBB, iar mama, Ilonka, este medic veterinar si profesor asociat la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj. La blocul unde locuiesc era liniste.

O vecina a spus ca nu vin acasa asa repede (era putin trecut de ora prinzului) pentru ca, "atunci cind ies de la munca, se duc la fetele lor". Nu stia despre tragedia care lovise familia Bodis. Gemenele mai au un frate, dar acesta este plecat la un master in Elvetia.

Sinucideri in lant Mai multe cazuri de sinucideri in rindul tinerilor au socat opinia publica in ultima vreme, chiar daca nu sint legate intre ele. A fost cazul elevului Bogdan Costache, indragostit de profesoara de romana, care s-a aruncat de la balcon. Un elev de 14 ani s-a spinzurat intr-un parc bucurestean, lasind un bilet in care spunea ca si-a dezamagit parintii cu rezultatele slabe de la scoala. O tinara de etnie roma din Harghita s-a spinzurat si ea, aparent din cauza ca parintii nu o lasau sa continue scoala. Ultimul caz - gemenele din Cluj, care s-au spinzurat impreuna.