Britanicii se intrec cu americanii in crearea unor lasere giganticecare sa rezolve criza energetica mondiala.

Un proiect multinational initiat de cercetatorii britanici vizeaza folosirea unui laser de mare capacitate pentru a reproduce reactiile fizice din centrul Soarelui. Acesta ar rezolva problema energetica a planetei fara sa distruga insa mediul inconjurator.

Uniunea Europeana si-a exprimat deja intentia de a finanta timp de sapte ani proiectul de cercetare, HiPER (High Powered laser Energy Research), care ar urma sa se finalizeze cu un reactor demonstrativ. Studiul, care va implica 11 state (printre care si Canada, Rusia, SUA, China, Japonia si Coreea de Sud), necesita peste 50 de milioane de euro, in timp ce construirea reactorului ar ajunge la peste o jumatate de miliard de euro.

Proiectul britanic a devenit o prioritate europeana dupa ce o initiativa americana, National Ignition Facility (NIF), vizeaza construirea unui laser asemanator pina in 2010.

Exploziile nucleare subterane realizate in desertul Nevada in anii ’80 i-au ajutat deja pe cercetatorii de peste Ocean sa stabileasca cita energie vor putea emana cu ajutorul laserului. Aceasta va putea fi transformata ulterior in caldura, care ar putea fi folosita pentru a fierbe apa si a crea vapori care alimenteaza turbinele, relateaza „The Economist". Spre deosebire de fisiunea nucleara, in cazul fuziunii, materialul radioactiv rezidual este mai putin periculos. Efectul lui este asemanat cu resturile provenite din spitale. O veste la fel de buna este ca o reactie rapida in lant, precum cea de la Cernobil, devine imposibila.

Incercarile de a pune fuziunea nucleara in slujba proiectelor energetice au un antecedent in Franta, unde a fost pus in functiune un reactor termonuclear experimental, in cadrul programului Iter. Evaluat la zece milioane de euro, joint venture-ul din care fac parte SUA, UE, Japonia, China, India, Rusia si Coreea de Sud pune accent pe folosirea unor magneti uriasi pentru a realiza fuziunea atomilor de hidrogen. Majoritatea cercetatorilor sint insa de parere ca bombardarea moleculelor de hidrogen cu ajutorul laserelor de mare putere ramine o solutie viabila, dar pe termen lung.

Cea mai grea sarcina a cercetatorilor va fi construirea unui laser capabil sa traga suficient de rapid. Cele mai puternice dispozitive existente la ora actuala au nevoie de citeva minute pentru a putea lansa un nou fascicul, in timp ce un reactor bazat pe fuziune laser trebuie sa poata lansa noi sarje la intervale mai mici de o secunda.

Principalele surse alternative de energie, pe www.cotidianul.ro/select