Sorin Dumitrascu, fost adjunct la Penitenciare, detine recordul de timp pe o functie. A fost numit dimineata director adjunct la Penitenciarul Rahova si demis dupa-amiaza.

Luni dimineata, imediat dupa numirea pe post, Dumitrascu s-a prezentat la noul birou si a inceput sa studieze documentele penitenciarului, pentru a se familiariza cu functia. Dupa-amiaza, in jurul orei 16.00, dupa exact opt ore, a primit un telefon prin care era anuntat ca nu mai este director adjunct la Rahova. Dumitrascu sustine ca nu a primit nici o explicatie pentru revocarea sa din functie. Contactat de Cotidianul, Alexandru Serban, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), sustine ca numirea lui Dumitrascu in functia de director adjunct al Penitenciarului Rahova s-a produs dintr-o eroare. ĄDupa-amiaza, cind am constatat ca directiile juridic si de resurse umane mi-au dat gresit avizele, am decis sa revoc numirea", a explicat Serban. El a completat ca, in afara magistratilor, care pot ocupa functii publice de conducere prin detasare, orice alt candidat, deci si managerii publici, cum este cazul lui Dumitrascu, sint obligati sa sustina un concurs.

Dumitrascu este la a doua demitere in decurs de doua luni. El a mai fost schimbat din functia de director adjunct al ANP de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, pe 26 aprilie. Ministrul a motivat decizia de atunci printr-o presupusa incompatibilitate in care s-ar fi aflat Dumitrascu, manager public si director. Dumitrascu a replicat insa ca respectiva incompatibilitate nu exista, intrucit termenul de manager public desemneaza, potrivit legislatiei, o profesie, nu o functie. In locul sau, Chiuariu l-a numit prin detasare pe procurorul iesean Gheorghe Spaiuc.

Mai mult, profesia de manager public a fost creata tocmai pentru a acoperi cu profesionisti administratia centrala, pentru care PHARE a cheltuit peste patru milioane de euro. Costurile finantarii educatiei pentru un astfel de profesionist se ridica la peste 30.000 de euro. ĄDaca ministerul decide ca diplomele ii fac pe absolventi incompatibili cu pozitiile pe care ar trebui sa le ocupe, s-ar putea ca Europa sa vrea banii inapoi", a declarat Dumitrascu.

Mai multe amanunte despre cursurile Phare pentru manageri publici, pe www.cotidianul.ro/select