Seful statului a reusit ieri sa ii ia prin surprindere pe liderii politici, care oricum nu s-au inteles in privinta sustinerii Guvernului sau alcatuirii unui nou Executiv, invitandu-i vineri la o noua runda de negocieri. Traian Basescu insista intr-o
Seful statului a reusit ieri sa ii ia prin surprindere pe liderii politici, care oricum nu s-au inteles in privinta sustinerii Guvernului sau alcatuirii unui nou Executiv, invitandu-i vineri la o noua runda de negocieri. Traian Basescu insista intr-o scrisoare trimisa presedintilor de partide la alegerea unui nou premier, pe baza rezultatelor alegerilor din 2004, adica o echipa guvernamentala axata pe reprezentantii PNL-PD-PLD. Mesajul presedintelui pune in dificultate PNL si forteaza mana PSD de a lua o decizie in privinta pozitiei sale.
"Dupa consultarile cu partidele politice, din data de 28 mai, am constatat ca majoritatea acestora refuza solutia democratica garantata prin organizarea de alegeri anticipate. In aceste conditii, va supun atentiei propunerea de a identifica impreuna un premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD. Viitorului prim-ministru ii va reveni obligatia de a negocia o majoritate parlamentara clar asumata", le spune presedintele liderilor de partide. Basescu explica: "Consider ca o asemenea formula respecta deopotriva rezultatul scrutinului din 2004 si optiunea larg majoritara exprimata de cetatenii Romaniei cu ocazia Referendumului de la 19 mai. Apreciez totodata ca o asemenea formula are capacitatea de a clarifica relatiile dintre Putere si Opozitie, permitand continuarea sustinuta a reformelor si asumarea raspunderii politice in fata electoratului, pana la data urmatoarelor alegeri generale".
PNL: Doar cu Tariceanu
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat pentru NewsIn ca liberalii nu vor participa la un Guvern condus de un nou premier, altul decat presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. Antonescu a sustinut ca propunerea presedintelui de a chema partidele la consultari, in vederea formarii unui guvern PNL-PD-PLD, cu un nou premier, este doar o noua diversiune marca Basescu, ce are ca scop dezbinarea liberalilor si inlaturarea actualei conduceri a partidului, pentru a pune astfel in practica proiectul mai vechi al desfiintarii PNL, prin fuziunea cu PD. Liderul liberal a mai precizat ca este mai putin important daca membrii conducerii PNL se vor prezenta la consultari sau nu.
PD: Fara actualul premier si fara PSD
"Din punctul nostru de vedere, aceasta formula ar putea avea succes cu cel putin doua conditii: fara Calin Popescu Tariceanu in fruntea oricarei formule guvernamentale, pentru ca s-a descalificat in fata PD de cel putin doua ori, cand a sustinut la referendum demiterea presedintelui, si cand a inlaturat PD de la guvernare. Cealalta conditie este excluderea oricarei participari a PSD de la formula guvernamentala propusa - PD, PNL si PLD", a declarat, Emil Boc, citat de Mediafax.
PSD: Toate variantele sunt posibile
"Este o perioada de consultari politice in sensul identificarii unei majoritati parlamentare care sa asigure un guvern solid. Este si dreptul presedintelui ca in aceasta dezbatere sa se implice si sa-si expuna o optiune, pentru ca, in baza Constitutiei, va desemna premierul dupa consultarea cu partidele. Vom vedea ce va rezulta pana la sfarsitul saptamanii. A ales aceasta varianta de a transmite opiniei publice o optiune, dar, si in acest moment, toate variantele sunt deschise", a afirmat purtatorul de cuvant al PSD Cristian Diaconescu. El a aratat ca, deocamdata, nu exista motive pentru care PSD sa nu dea curs invitatiei la consultari.
UDMR e foarte sceptic
Liderul UDMR Marko Bela s-a aratat "extrem de sceptic" cu privire la finalitatea consultarilor anuntate de presedintele Traian Basescu, insa a precizat ca Uniunea va raspunde invitatiei. "Eu sunt extrem de sceptic fata de finalitatea acestor consultari, daca se sugereaza o astfel de componenta (un nou premier cu un guvern format din PNL-PD-PLD - n.r.), fiindca nu cred in posibilitatea unei astfel de formule in acest moment", a apreciat Marko Bela, citat de Mediafax. El a spus ca, dupa parerea sa, solutia viabila ar fi "o majoritate declarata pentru actualul Guvern". (Anca HRIBAN)
Intalnire de taina la Cotroceni
Presedintele Traian Basescu a avut luni seara, o intalnire de taina cu Mircea Geoana, in care a incercat sa gaseasca o solutie pentru daramarea Guvernului Tariceanu. Potrivit unor surse participante la discutii, intalnirea s-a desfasurat pe terenul lui Traian Basescu - la Cotroceni - si i-a avut ca protagonisti pe Geoana, Vasile Dancu, Cristian Diaconescu, dar si pe democratii Emil Boc si Adriean Videanu. Marele absent al intrevederii a fost Ion Iliescu, care in semn de protest a absentat ieri de la sedinta Biroului Permanent National. Potrivit unor surse din PNL, social-democratii ar fi trebuit sa negocieze astazi si cu liberalii lui Tariceanu.
Intalnirea Basescu-PD-PSD a fost mai mult o tatonare a terenului, convorbirile nestatuand nici o concluzie finala. Sursele citate ne-au declarat ca seful statului a fost extrem de nemultumit de faptul ca Geoana a venit nepregatit la discutii, neavand un mandat clar din partea partidului: ce anume vrea si spre ce se indreapta PSD. Aceleasi surse ne-au declarat ca o propunere avansata de Basescu in timpul intrevederii a fost aceea a unui guvern monocolor PSD, cu sustinere parlamentara din partea PD-PLD. Seful statului nu a vrut sa implice PD-ul la guvernare, constient fiind ca o alianta sau o apropiere de partidul de "oligarhi" ar avea un impact electoral negativ. Pesedistii i-au replicat lui Basescu ca nu au nici o garantie ca dupa caderea lui Tariceanu, Basescu isi va respecta promisiunea. O alta tema a reprezentat-o sustinerea motiunii de cenzura a PD. Pesedistii s-au aratat sceptici in aceasta privinta, dar au ridicat posibilitatea introducerii unei motiuni proprii, care sa aiba sprijnul PD. Adoptarea unei motiuni de cenzura nu surade insa PSD, mai ales ca varianta alegerilor anticipate nu convine partidului lui Mircea Geoana. Potrivit surselor citate, Mircea Geoana a fortat nota, cerand functia de premier si nu doar pentru un an, ci pentru doi. In final, fiecare parte a plecat de la intalnire cu punctul sau de vedere si fara sa traga nici o concluzie certa.
Intre Putere si Opozitie
PSD este impartit in doua tabere: pro si contra acceptarii unei intelegeri cu Traian Basescu. In timp ce Viorel Hrebenciuc mizeaza pe o apropiere de PNL sau pe mentinerea unui sprijin discret pentru Tariceanu, grupul de la Cluj forteaza intrarea PSD la guvernare. Unii pesedisti au sustinut ca nu este deloc intamplatoare declaratia lui Vasile Dancu (membru al grupului de la Cluj) care a aruncat fitilul preluarii presedintiei partidului de catre Ioan Rus. Astfel, gruparea ardeleana vrea sa-l oblige pe Mircea Geoana sa marseze la o intelegere cu Cotrocenii si PD. De altfel, in sedinta grupului parlamentar de la Camera Deputatilor, pesedistii au fost de parere ca in lipsa unor garatii din partea lui Basescu, partidul nu trebuie sa creada orbeste in promisiunile acestuia. "Tin sa va reamintesc ca atat remanierea cat si propunerea unui prim-ministru sunt semnate de Traian Basescu. In lipsa unor garantii, avem de-a face cu o capcana", au sustinut unii dintre deputatii social-democrati. (Razvan GHEORGHE, Roxana ANDRONIC)
Variantele social-democratilor
Pesedistii nu au reusit ieri sa ia nici o decizie concreta in privinta sprijinului politic pe care il vor acorda PD sau PNL si au pasat gasirea unei solutii pentru Comitetul Executiv care va avea loc vineri.
Foto: Rompres Presedintele PSD Mircea Geoana (foto) a declarat, ieri, dupa sedinta BPN ca nu exclude optiunea intrarii PSD la guvernare sau initierea unei motiuni proprii de cenzura. Mai mult chiar, Geoana nu arunca la cos nici ideea unui viitor prim-ministru PSD. Discutiile de ieri dintre conducerea PSD au fost intrerupte de vizita fulgeratoare a ambasadorului SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman. Chiar daca diplomatul nu a facut declaratii, cel mai probabil intrevederea a vizat posibilitatea implicarii PSD in actul de guvernare. In urma cu cateva saptamani, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti l-a vizitat pe Geoana la sediul central al PSD. "Nu exclud optiunea intrarii la guvernare a PSD in nume propriu", a precizat liderul social-democrat. El a mai spus ca PSD poarta "discutii" cu toti "actorii politici interesati", dar a evitat sa faca nominalizari, apreciind ca "nu este momentul discutiilor transparente". "Avem discutii cu toti actorii politici. Nu ne mai cereti sa confirmam unde si cand, pentru ca nu o sa va spunem. O sa aflati - daca aflati, daca nu aflati - nu aflati. Aveti rabdare pana vineri si va dam un raspuns definitiv al PSD", a spus Geoana pe un ton ridicat, aratand ca in politica exista o regula de confidentialitate care functioneaza. "Este o tema de interes si speculatie pentru presa, va las in continuare sa speculati pe acest subiect", a precizat Geoana, raspunzand unei intrebari privind eventuala sa discutie cu presedintele Traian Basescu. (R.A.)
Blaga, posibil premier
Vasile Blaga ar putea fi premierul insarcinat cu formarea unui guvern PNL-PD-PLD, au declarat surse din conducerea PD, care vad posibil un asemenea Guvern cu sustinerea UDMR si a minoritatilor, desi formula este greu sustenabila si nu exclud un guvern de uniune nationala. Democratii spun ca Vasile Blaga ar putea fi acel nou premier care sa formeze un nou Guvern PNL-PD-PLD, care ar putea obtine votul Parlamentului cu sustinerea UDMR si a minoritatilor. PD, PLD, PNL, UDMR si minoritatile ar putea ajunge la 230 de voturi impreuna, iar pentru ca Guvernul sa treaca ar mai fi nevoie ca premierul sa negocieze, ca la semnaturile de la motiunea de cenzura, cateva voturi de la PC sau PSD. Acest rationament presupune insa ca toti liberalii si cei de la UDMR sa isi dea votul pentru acest Executiv, in conditiile in care liderii liberali au declarat pana in prezent ca nu sunt dispusi sa faca parte dintr-un guvern fara Tariceanu. In aceste conditii, democratii nu exclud insa nici ideea unui guvern de uniune nationala. (NewsIn)
Intelegere politica PNL-PNTCD-AP
Premierul Tariceanu a declarat ieri, la finalul intalnirii cu reprezentantii PNTCD, ca s-a decis colaborarea dintre PNL, PNTCD si AP printr-un document politic, care va fi intocmit si semnat de liderii celor trei formatiuni in cel mult 20 de zile. "Demersurile initiate, luni, au continuat astazi cu PNTCD. Discutiile s-au rezumat la conturarea valorilor si ideilor de dreapta. Am constatat ca, in ultima perioada, se observa o confiscare a acestor valori de catre forte care sunt de sorginte comunista si care au un mesaj demagogic si populist", a declarat Tariceanu. "Putem construi o platforma politica comuna care, pe termen lung, sa defineasca constructia politica reala si viabila. Am stabilit un trend al relatiilor noastre, care pleaca de la o constructie colegiala care se va indrepta spre sectorul economic si social. Va trebui sa sprijinim Guvernul in aceasta perioada, cu atat mai mult cu cat, in ultima vreme, se manifesta o revigorare a economiei", a declarat presedintele PNTCD, Marian Milut. El a adaugat ca, in acest moment, este necesara o "constructie" intre liberalism si crestin-democratie. La finalul declaratiei sale, el i-a multumit lui Tariceanu pentru "gestul istoric" pe care PNL il intoarce PNTCD, vorbind de situatia din 1996 cand liberalii au fost adusi la guvernare de taranisti. (R.G.)
"Orice guvern nou este mai bun"
Liberal-democratii considera ca "orice guvern nou, cu un nou premier, sustinut de o majoritate parlamentara asumata, este mai bun decat actualul cabinet Tariceanu II", referindu-se la invitatia adresata de Traian Basescu partidelor parlamentare, privind discutii pentru formarea unui cabinet PNL-PD-PLD. "PLD a considerat intotdeauna ca este nevoie de alegeri anticipate si de constituirea unui nou guvern, cu un nou premier, care sa se bucure de sustinerea cetatenilor si de un sprijin parlamentar transparent. Orice guvern nou, cu un nou premier, sustinut de o majoritate parlamentara asumata, este mai bun decat actualul cabinet Tariceanu II", se arata intr-un comunicat al PLD. "PLD considera ca o guvernare bazata pe o majoritate de centru-dreapta e o varianta care poate conduce la un proiect politic pe termen lung", se mai arata in comunicat. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.