Festivalul International de Film Transilvania si-a deschis tolba cu filme si la Sibiu.Regizorul Radu Gabrea si echipa cucare a realizat filmul au fost aplaudatila scena deschisa de sibieni. Pavilionul multifunctional din centrul Capitalei Culturale Europene forfotea luni seara de lume in asteptarea deschiderii oficiale a TIFF - „divizia Sibiu" si a premierei filmului „Cocosul decapitat". Regizorul Radu Gabrea, actorul Dorel Visan si Eginald Schlattner, autorul cartii, au fost primiti cu aplauze de public. „Cocosul decapitat" a fost lungmetrajul cu care TIFF s-a deschis la Sibiu. Spectatorii au fost cuceriti de productie, cu atit mai mult cu cit multi s-au simtit legati de tema filmului. Ecranizare a romanului cu iz biografic al preotului din Rosia (Sibiu), Eginald Schlattner, filmul vorbeste „despre disparitia comunitatii sasesti din Romania", dupa cum spune regizorul Gabrea.

Pelicula relateaza povestea dintr-o singura zi a oamenilor din Fagaras - 23 august 1944. Desi actiunea se desfasoara la Fagaras, filmarile s-au facut la Sibiu, Medias, Agnita si Viena, astfel ca multi dintre spectatori au recunoscut locurile si s-au aratat incintati. „Scenele din Sibiu au fost filmate inainte de renovari, asa ca ne-am adus aminte de cum arata Sibiul inainte de Capitala Culturala", a declarat un tinar la terminarea filmului.

Strabatut de laitmotivul cocosului decapitat, ca simbol al permanentei amenintari care in final devine realitate, filmul lui Radu Gabrea este o poveste adevarata despre iubire si ura, prietenie si lasitate, tradare si devotament.

„Eu am scris acolo unde am crescut, acolo unde am patimit, acolo unde am iubit" sint cuvintele lui Eginald Schlattner, pastorul luteran transilvanean care nu a dorit sa paraseasca Romania si care a pus pe hirtie povestea filmului. Despre literatura sa, publicatiile occidentale afirma: „Mesajul romanelor lui Schlattner este nu sa parasim locul suferintei, ci sa stam pe loc pina ce suferinta paraseste locul".

Pelicula, care nu participa la competitia oficiala, a stirnit reactii foarte puternice in rindul publicului. Cu o distributie in care peste 60 la suta din actori sint romani, productia romano-germano-austro-ungara a ridicat sala in picioare la final. Aplauzele au continuat 20 de minute, timp in care, pe scena, publicul a avut ocazia sa faca cunostinta cu cei care au lucrat la film si cu o parte dintre actori.

Cititi despre concertul special de azi de la Sibiu, pe www.cotidianul.ro/select