Christian Poncelet, al doilea om in statul francez, vizat de o ancheta pentru trafic de influenta, s-ar fi intalnit la 15 februarie cu presedintele Senatului roman, Nicolae Vacaroiu, la cererea prietenului sau, Jean-Claude Bertoldi, pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour in Romania.

Potrivit editiei de azi a saptamanalului de ancheta "Le Canard enchainé", presedintele Senatului francez a intervenit de mai multe ori pentru ca prietenul sau, Jean-Claude Bertoldi, care lucra pentru Sogea - o firma de lucrari publice, filiala a grupului Vinci - sa obtina contracte in Franta si in strainatate in schimbul unor comisioane.

Bertoldi este un om de afaceri inculpat si inchis pentru escrocherie, abuz de bunuri sociale si fals in acte private, potrivit unei surse judiciare.

Le Canard enchainé reproduce un extras dintr-o marturie revelatoare a lui Bertoldi in fata anchetatorilor, in care acesta mentioneaza un "comision" de 8.000 de euro pentru Poncelet, daca Sogea obtinea un santier "gratie influentei sale" de presedinte al Senatului. In plus, noteaza AFP, el l-ar fi intalnit pe presedintele Senatului roman la 15 februarie, la cererea lui Bertoldi, pentru a facilita implantarea unui magazin Carrefour in Romania.

Parchetul din Paris a deschis ieri o ancheta intr-un dosar in care este citat presedintele Senatului, Christian Poncelet, care ar fi intervenit in favoarea unui prieten pentru a-i obtine, in schimbul mitei, contracte publice. Parchetul din Paris a decis sa deschida ancheta dupa ce a fost "sesizat in legatura cu eventuale fapte de trafic de influenta in care apare numele lui Poncelet", a declarat o sursa judiciara.

Poncelet, care face parte din UMP, partidul de dreapta aflat la putere, a reactionat foarte repede la aceste acuzatii, noteaza AFP. El a "dezmintit categoric", intr-un comunicat, "afirmatiile mincinoase" facute la adresa sa si a anuntat ca va depune plangere in justitie pentru "defaimare".

Poncelet s-ar fi intalnit cu Vacaroiu la 15 februarie 2007, pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Senatului Romaniei, "joi, 15 februarie 2007, s-a desfasurat la Paris ceremonia oficiala dedicata aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. Evenimentul a fost organizat la propunerea domnului Christian Poncelet, presedintele Senatului francez, si s-a desfasurat in saloanele presedintiei din Palatul Petit Luxembourg, cu participarea delegatiilor parlamentare romana si bulgara". Din delegatia oficiala romana, condusa de domnul Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului Romaniei, au mai facut parte senatorul Norica Nicolai si senatorul Aristide Roibu, presedintele Grupului de prietenie Romania-Franta din Senat, potrivit comunicatului.

Tot la 15 februarie, Carrefour Romania anunta la Iasi ca in parteneriat cu Soconac a demarat constructia centrului comercial Felicia, in care cele doua societati investesc 40 milioane euro si care va fi inaugurat in octombrie 2007, la Iasi.

Carrefour si Soconac, filiala a grupului Vinci Construction Grands Projects, au mai colaborat si pentru Feeria, centrul comercial din Baneasa, si Orhideea din Grozavesti. In urma proiectului, Carrefour ajunge la o retea de opt centre.

Vinci este un grup integrat de societati din domeniul concesiunilor si constructiilor, care are la nivel global 147.000 de angajati, in mai mult de 80 de tari si a avut in 2006 o cifra de afaceri de 26 miliarde euro.

Carrefour Romania a investit deja peste cinci milioane euro pentru deschiderea, in vara acestui an, a magazinului inchiriat de la Univers'All din zona Piata Unirii din Bucuresti. De asemenea, compania a semnat deja un contract de inchiriere a unui spatiu in centrul comercial Colosseum, care va fi deschis in 2009, in zona de nord-vest a capitalei.

Pe termen mediu si lung, politica de expansiune Carrefour are in vedere, in primul rand, orasele cu mai mult de 150.000 de locuitori. " Telul nostru este sa patrundem in orasele principale din Romania. In urmatorii 2-3 ani vrem sa avem cel putin un magazin in fiecare din aceste orase. Dupa aceea vom studia diverse posibilitati de extindere, in functie de puterea de cumparare a romanilor si de evolutia pietei", a declarat pentru NewsIn directorul general al Carrefour Romania, Jacobo Celestino.

Reteaua Carrefour Romania include in prezent sapte hipermarketuri in Ploiesti, Constanta, Brasov si Bucuresti. Compania a vandut, anul trecut, prin cele sapte magazine, produse in valoare de 608,9 milioane de euro, reprezentand o crestere cu 39% fata de 2005. Carrefour Romania isi va extinde anul acesta reteaua de hipermarketuri cu trei magazine, doua la Iasi si unul la Cluj- Napoca, investitia totala fiind estimata la aproximativ 60 milioane euro.

Norica Nicolai: Nu au fost niciun fel de discutii private cu presedintele Senatului francez Senatorul liberal Norica Nicolai, membru al delegatiei care l-a insotit in Franta pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat miercuri ca nu au fost niciun fel de discutii private cu seful Senatului francez.

"Am facut parte din acea delegatia care a sarbatorit relatiile dintre Senatul francez si roman, a fost institutia franceza care a marcat aderarea Romaniei la UE. Am fost mai multi senatori. Nu au fost niciun fel de discutii private cu Christian Poncelet, dimpotriva, domnia sa a fost insotit de o serie de senatori francezi, de membri ai grupului de prietenie Franta-Romania, de stafful tehnic al Senatului francez. Din delegatia noastra au facut parte si persoane din stafful tehnic al delegatiei romane", a explicat Norica Nicolai.

"Nu cunosc despre astfel de discutii care sa fi vizat promovarea sau sustinerea vreunei firme franceze pe teritoriul Romaniei", a precizat senatorul liberal. Intrebata daca s-au purtat discutii despre aceasta tema, Norica Nicolai a mentionat ca la toate discutiile la care a participat, asistand atat la intalniri oficiale, cat si cu ocazia unei mese date de Poncelet, "discutiile nu au vizat firme romanesti sau straine". "Vacaroiu a purtat permanent discutiile cu Poncelet prin interpret", a adaugat senatorul roman.

Intrebata daca stie sa fi avut loc vreo discutie privata dintre Nicolae Vacaroiu si omologul sau francez, Nicolai a mentionat ca nu cunoaste, dar a tinut sa mentioneze ca, permanent, seful Senatului roman a fost insotit de cei doi senatori romani. Din delegatie au facut parte senatorii PNL Norica Nicolai si cel PSD, Aristide Roibu.

Vanzarea terenului pentru Carrefour a fost tranzactia anului 2006 la Iasi

Carrefour a cumparat, in iunie 2006, sapte hectare de teren la Iasi, de la omul de afaceri Ioan Prisecaru, cu opt milioane euro, in ceea ce urma sa devina cea mai mare tranzactie imobiliara a anului in capitala Moldovei.

Carrefour a cumparat terenul prin grupul de firme Vinci, antreprenorul general al companiei franceze in Romania.Afacerea s-a facut prin intermediul biroului notarial al Ioanei Solcanu, fiica senatorului Ion Solcanu, presedinte PSD Iasi la vremea respectiva.

Tranzactia a fost anuntata de presa locala inca din anul 2005, insa ea a fost perfectata abia in iunie 2006.

Newsin