Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat OTV cu intreruperea emisiei. Mai mult, CNA va schimba codul de reglementare in audiovizual si va sesiza Parchetul si Baroul Bucuresti.

Televiziunile au fost criticate ieri de CNA pentru modul in care au relatat despre moartea lui Bogdan Costache, elevul de 18 ani care avea o relatie cu profesoara Corina Vasile. Membrii Consiliului au hotarit sa intrerupa emisia OTV, intre orele 19.00 si 19.10, si au somat, de asemenea, Antena 1 si PRO TV. Postul din Baneasa a fost avertizat reportajele de la inmormintare, iar cel din Pache pentru ca a difuzat un material cu un grafolog care a analizat scrisul Corinei, al sotului sau si al lui Bogdan. De altfel, Consiliul a primit numeroase sesizari de la telespectatori in aceasta privinta. Potrivit uneia dintre ele, Corina Vasile a fost numita in cadrul emisiunilor lui Dan Diaconescu „Talpa iadului" si „Vaduva neagra".

Mai mult, CNA va modifica si Codul de reglementare in audiovizual, astfel incit sa existe reguli clare pentru abordarea subiectelor de genul Bogdan, dar si pentru a inaspri sanctiunile in cazul unor incalcari similare. De asemenea, Consiliul va sesiza Parchetul pentru scurgeri de informatii, intrucit OTV a difuzat imagini cu Bogdan Costache mort, care provin din dosarul instrumentat, si Baroul Bucuresti, pentru a analiza daca avocatul familiei lui Bogdan Costache a respectat legile.

„OTV a incalcat tot ce se putea incalca", a spus Rasvan Popescu, unul dintre membrii Consiliului. „A fost ceva oribil, trei zile numai fotografii cu copilul", a adaugat si colegul lui, Grigore Zanc. „Am avut in jur de 40 de procese cu OTV, o singura data am pierdut. Mi se pare ridicol ce se intimpla in domeniul demnitatii umane", a declarat Attila Gasparik, presedintele interimar al Consiliului.

Gelu Trandafir a aratat, insa, ca toate informatiile care au ajuns la presa au fost furnizate de familia lui Bogdan Costache sau de avocatul acesteia. „Trebuie sa lasi putina libertate, e un interes public, televiziunile generaliste trebuiau sa se bage mai mult, pentru ca tema a fost confiscata de OTV si am vazut cu ce rezultate. Mi se pare ca a fost prezentat OK si pe Antena 1, si pe Pro TV", a apreciat Gelu Trandafir. Interesul public a fost indelung dezbatut, de altfel, de membrii Consiliului, acestia ajungind la concluzia ca subiectul trebuia relatat de presa, dar nu in conditiile in care a fost abordat.

Adomnitei: „Trebuia s-o dea afara" Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, sustine ca profesoara de romana Corina Vasile trebuia exclusa din invatamint, motiv pentru care o comisie a ministerului va analiza felul in care a reactionat conducerea liceului fata de acest caz. „Ar fi trebuit sa se mearga pina la pedeapsa maxima ,si anume elimina-rea din sistem", a spus ministrul. (I.G.)