Municipiul Bucuresti este expus riscului de supraproductie de spatii de birouri in perioada 2008-2009, potrivit Immorent, divizia de leasing a Grupului Erste Bank, prezenta in Romania prin Immorent Romania si Immorent Project, companie infiintata la finele anului trecut.
Potrivit unei analize a Immorent, Capitala va reusi insa sa absoarba noile proiecte in decurs de cativa ani, ceea ce va alinia Bucurestiul la nivelul altor capitale europene, cum ar fi Viena, Praga si Budapesta.
In analiza se arata ca exista in curs de dezvoltare trei proiecte mari, Baneasa, Sema Park si Pipera, alaturi de altele mai mici, ceea ce va duce in 2008 la o reducere a chiriilor pentru spatii de birouri.
In acest an si in 2008, Immorent Romania se va concentra pe segmentul dezvoltarii proiectelor, conform strategiei adoptate la nivel de grup pentru regiunea central si est-europeana, iar Immorent Project va aborda trei segmente de baza - comercial, rezidential si de birouri, se arata intr-un comunicat al companiei.
"Dezvoltarea proiectelor are un potential enorm in Romania, datorita trendului ascendent al pietei imobiliare. Ne-am propus sa valorificam acest potential, combinand strategic cunostintele noastre despre piata din Romania cu experienta partenerilor din Austria. Proiectele pe care le-am demarat deja reprezinta platforma pentru o serie de initiative pe care le planificam in viitorul apropiat", a declarat in comunicat Anina Iordache, director general al Immorent Romania.
Principalele zone de dezvoltare pe care Immorent Romania le vizeaza in Bucuresti sunt zona de nord (Baneasa, Pipera, Floreasca, Aviatiei, Herastrau si DN1), zona de vest (Militari, pentru spatii comerciale si de logistica) si centrul orasului (Piata Charles de Gaulle, Piata Aviatorilor, Piata Victoriei, Piata Romana, Piata Universitatii si strazile din jur, pentru cladiri rezidentiale si de birouri).
De asemenea, compania este interesata si de orasele Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, in special in ceea ce priveste spatiile comerciale.
Immorent Project este specializata in dezvoltarea de proiecte si supervizeaza lucrarile de constructie pentru noi spatii comerciale si cladiri de birouri, proiecte finantate de catre Erste Bank. Immorent Project va incepe, pana la sfarsitul anului, proiecte de cel putin 20 milioane euro.
Immorent Romania previzioneaza pentru acest an o crestere de 2,5 ori a volumului de afaceri, la 70 milioane euro, din care 55 milioane euro pentru leasingul imobiliar. Valoarea leasingului de echipamente a fost estimata pentru 2007 la 15 milioane euro.