Un desen cu premierul britanic torturat de irakieni va fi prezentat la Londra.

O uriasa opera de arta care-i reprezinta pe Tony si Cherie Blair in ipostaza nuda (foto) va fi expusa in curind la Londra. Inedita creatie este un protest la adresa razboiului din Irak si se inspira din cunoscutele scene medievale cu alungarea din Rai a lui Adam si a Evei. Doar ca, in cazul de fata, personaje vor fi prim-ministrul britanic si sotia sa alungati din sediul de pe Downing Street si torturati, ca prizonieri, de soldatii irakieni.

Lucrarea sculptorului britanic Michael Sandle, de 71 de ani, este dimensionata pe o suprafata de 4,5 m x 1,5 m, fiind inspirata din cazul caporalului Donald Payne, care a recunoscut anul trecut, in fata Curtii Martiale, atrocitatile la care erau suspusi civilii irakieni. Numele dat tripticului, „Corul caporalului Payne", vine dupa ce, in cadrul audierilor, soldatul britanic si-a invitat tovarasii de arme sa asculte „corul" victimelor care urla de durere. Chiar daca nu este specializat in arta politica, Sandle a desenat lucrarea de fata enervat pentru ca nimeni nu a cerut scuze pentru cele 650.000 de persoane ucise la inceputul invaziei trupelor occidentale.

„Nu am vrut sa particip la expozitia din acest an cu lucrarea de fata, dar am fost cuprins de o furie groaznica atunci cind am vazut in ce fel a esuat politica lui Blair", a declarat Sandle, potrivit ziarului britanic „The Guardian". In completare, artistul iritat a mai spus: „Prim-ministrul a fost ales de o majoritate considerabila, dar prin orgoliul sau a reusit sa distruga totul. Nu cred ca are nici cea mai mica mustrare de constiinta, de vreme ce e sigur ca masurile sale au fost juste".

Sculptorul britanic a avut si alte lucrari de critica sociala si politica. „Cu citiva ani in urma, am realizat o sculptura reprezentind o mitraliera Mickey Mouse, ca un comentariu la invazia americana din Vietnam", spune Sandle.

Desfasurat sub forma unui triptic, desenul in carbune a fost realizat in zece zile, dupa o munca sustinuta. Incepind cu 11 iunie, lucrarea lui Sandle va domina expozitia estivala anuala a Academiei Regale din Londra, la care se aproximeaza ca vor participa peste 150.000 de vizitatori. La manifestare, Academia Regala va mai gazdui 1.200 de lucrari, printre care se numara un peisaj enorm pictat de artistul britanic David Hockney, dar si o sculptura cu dinozauri din otel, creati de artistii conceptuali Jake si Donos Chapman.

Alte expozitii organizate de Academia Regala de Arte Frumoase, la www.cotidianul.ro/select