Subprefectul judetului Bihor, Traian Abrudan, acuza Bechtel ca achizitioneaza ilegal materiale de constructii.

Subprefectul spune ca a atentionat deja firma americana Bechtel, care construieste autostrada Transilvania, sa nu mai achizitioneze nisip si piatra de la balastierele ilegale situate pe valea Crisului Repede.

Reprezentantii constructorului resping acuzatiile afirmind ca materialele sint cumparate legal, pe baza unor contracte semnate cu furnizorii, dar afirma ca vor face propriile cercetari.

ĄDaca cineva semnaleaza o astfel de problema, vom face cercetarea noastra si vom rezilia contractul, daca este adevarat", spune Bogdan Sgircitu, director de comunicare al Bechtel.

Doar jumatate dintre cele 74 de balastiere din judetul Bihor au autorizatii, iar cele ilegale sint tolerate de institutiile statului, informeaza MEDIAFAX.

Daca Garda de Mediu, Politia, Inspectia in Constructii vor evita sa sanctioneze exploatarile ilegale de balast si pietris, prefectura va sesiza Parchetul de pe linga Tribunalul Bihor, ameninta Abrudan. Acesta a informat ca patru balastiere ilegale din judet au fost amendate cu o suma totala de 180.000 de lei.

Balastierele din judetul Bihor nemultumesc locuitorii din satele aflate in apropierea exploatatiilor materiale. Mai multe ziare oradene au relatat ca anul trecut traficul camioanelor incarcate cu cite 20 de tone de materiale de constructii, cu mult peste limita legala, a dus la fisurarea peretilor citorva zeci de case din localitatea Fughiu. Potrivit presei oradene, inclusiv vicepresedintele CJ Bihor, Gavrila Ghilea, si producatorul de bauturi racoritoare European Drinks detin astfel de balastiere. Exploatatiile ilegale de nisip si pietris au dus la distrugerea multor poduri in timpul inundatiilor din anii 2005-2006, acuza la acel moment Ministerul Mediului.