Presedintele Traian Basescu a facut o miscare surprinzatoare imediat dupa depunerea motiunii de cenzura a PD. Intr-o scrisoare adresata liderilor partidelor parlamentare, i-a invitat pe acestia la o noua serie de consultari la Cotroceni, pentru ziua

Presedintele Traian Basescu a facut o miscare surprinzatoare imediat dupa depunerea motiunii de cenzura a PD. Intr-o scrisoare adresata liderilor partidelor parlamentare, i-a invitat pe acestia la o noua serie de consultari la Cotroceni, pentru ziua de vineri. Seful statului isi precizeaza de la bun inceput pozitia de pe care va porni discutiile. Astfel, el a cerut desemnarea unui nou premier care sa prezideze un guvern alcatuit din PNL-PD-PLD. "Dupa consultarile cu partidele politice, din data de 28 mai a.c., am constatat ca majoritatea acestora refuza solutia democratica garantata prin organizarea de alegeri anticipate. In aceste conditii, va supun atentiei propunerea de a identifica impreuna un premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD. Viitorului prim-ministru ii va reveni obligatia de a negocia o majoritate parlamentara clar asumata", se arata in scrisoarea adresata liderilor de partid. Basescu invoca drept fundament al surprinzatoarei combinatii rezultatul de la referendumul din 19 mai, dar si rezultatul de la alegerile parlamentare din 2004. "Apreciez totodata ca o asemenea formula are capacitatea de a clarifica relatiile dintre putere si opozitie, permitand continuarea sustinuta a reformelor si asumarea raspunderii politice in fata electoratului, pana la data urmatoarelor alegeri generale", se mai spune in documentul semnat de Basescu.

Discutii cu Geoana

Decizia sa survine la o zi dupa ce presedintele a avut o intalnire cu Mircea Geoana, la care ar fi participat si Emil Boc. Conform unor surse din PSD, Geoana ar fi cerut PD sa-i garanteze ocuparea functiei de premier in schimbul demiterii lui Tariceanu, dar printr-o motiune initiata de PSD. Partile nu au ajuns la un acord definitiv, astfel ca Basescu a recurs la solutia demiterii lui Tariceanu si constituirii unui guvern din ramasitele fostei aliante. Singurul motiv plauzibil pentru aceasta conciliere fortata pe care o incearca Basescu ar fi ca seful statului spera la o revolta in PNL impotriva actualului prim-ministru. In acest caz, Alianta ar putea fi reconstituita, dar fara Tariceanu si grupul celor apropiati lui. In comunicatul Administratiei Prezidentiale se precizeaza clar ca este nevoie de un alt prim-ministru care sa incerce obtinerea unei majoritati clar asumate in jurul celor trei partide. Implicit, se poate deduce ca o asemenea majoritate poate fi obtinuta si prin alegeri anticipate. Pe de alta parte, chiar daca va esua varianta unei razmerite in PNL, Basescu va putea "binecuvanta" un guvern PSD-PD justificandu-se prin refuzul liberalilor de a reveni la proiectul Aliantei cu care au fost castigate alegerile din 2004. Si in aceasta varianta cresc sansele anticipatelor.

PNL: o smecherie si o diversiune

PD a fost de acord cu proiectul lui Basescu cu conditia expulzarii garantate a lui Tariceanu de la Palatul Victoria si a excluderii PSD din combinatie. Deloc surprinzator, PSD a dovedit o oarecare receptivitate fata de proiectul lui Basescu. "Este o perioada de consultari politice in sensul identificarii unei majoritati parlamentare care sa asigure un guvern solid. Este si dreptul presedintelui ca in aceasta dezbatere sa se implice si sa-si expuna o optiune. A ales aceasta varianta de a transmite opiniei publice o optiune, dar, si in acest moment, toate variantele sunt deschise", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. Dupa cum era de asteptat, reactia liberalilor a fost vehementa: Orban a spus ca este "o smecherie", iar Puiu Hasotti a apreciat ca Basescu recurge la o diversiune. "Propunerea este facuta pentru ca un eventual guvern nou PNL-PD-PLD sa cada in Parlament", a adaugat Hasotti. Si conservatorii sunt sceptici cu privire la proiectul lui Basescu. "Formula propusa ne reintoarce la pozitia unui guvern care a dovedit ca nu poate functiona, fiind o formula dedicata scandalurilor si dezbinarii", a comentat deputatul PC Bogdan Ciuca. C.V. Tudor nu va onora invitatia lui Basescu nici de asta data, spunand ca partidele care "se vor pune din nou la mintea lui Basescu, or sa prinda muste cu gura".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.