Procurorul Adriana Cristescu, de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului Inaltei Curti, a lasat in urma ei numeroase cazuri de oameni pe care i-a nenorocit in dosarele pe care le-
Procurorul Adriana Cristescu, de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului Inaltei Curti, a lasat in urma ei numeroase cazuri de oameni pe care i-a nenorocit in dosarele pe care le-a instrumentat. Poreclita "vipera neagra", pentru ferocitatea si usurinta cu care isi trimitea "prada" in judecata, Adriana Cristescu, gratie pilelor sale politice, a promovat intr-un ritm ametitor, de la Parchetul Tribunalului Satu Mare, la DNA si apoi la DIICOT.
Santajabila cu propriile-i fapte, lui Cristescu i s-au repartizat la marile parchete numai dosare grele, in special dintre cele formate ca urmare a unor note intocmite de Serviciul Roman de Informatii. De altfel, Cristescu este suspectata de multi dintre colegii sai - care s-au confesat inspectorilor CSM in acest sens - ca face jocurile serviciilor secrete. Impotriva "viperei negre" numerosi cetateni au formulat plangeri penale de-a lungul timpului, toate fiind de fiecare data musamalizate cu succes. Recent, ZIUA a publicat un caz absolut naucitor, in care procurori ai fostului Parchet National Anticoruptie (unde "vipera neagra a activat in perioada 2000 - 2004) au prins-o pe Cristescu ca a falsificat semnatura fostului ei sef, Ioan Moldovan, pentru a investi instanta de judecata cu o cerere de prelungire a masurii arestarii preventive pentru un cetatean pe care i se pusese "pata" si il arestase de 21 de luni, fara sa emita rechizitoriu. In urma publicarii anchetei "Vipera neagra", conducerea CSM ne-a instiintat ca fata de gravitatea faptelor semnalate, a dispus o ancheta disciplinara.
Azi, publicam un nou caz de abuz al procurorului Adriana Cristescu, care l-a tinut opt luni in arest pe omul de afaceri din Carei, Tiberiu But, caruia i-a fabricat in 2000 un rechizitoriu. Datorita actelor extreme ale Adrianei Cristescu, de neinteles, omul a fost tarat vreme de opt ani prin tribunale, fiind cand achitat (in situatiile in care judecatorii erau corecti), cand condamnat sau retrimis la rejudecare, atunci cand se intervenea pe cai oculte, pentru ca nu cumva solutia de achitare sa ajunga definitiva si sa fie imputata procuroarei Cristescu. In final, dosarul a fost taraganat opt ani, pana la interventia prescriptiei penale - o solutie de compromis care o favorizeaza vadit pe procuroarea Cristescu.
Arestare la minut
Timp de peste opt ani, omul de afaceri Tiberiu But, din Carei, a trecut de la agonie la "extaz", dupa ce a avut nesansa sa incapa pe mainile procuroarei Adriana Cristescu, poreclita "Vipera neagra". In anul 1999, Tiberiu But a fost "calcat" la sediul firmei sale de Politia Economica si Garda Financiara, din judetul Satu Mare, ca urmare a unor controale pornite ca la comanda. In jungla tranzitiei post-decembriste a devenit o cutuma ca orice intreprinzator care reusea sa lege un bussines mai mare de 10.000 de dolari, sa fie asaltat de toate controalele posibile, spre a fi obligat sa "cotizeze".
La data de 19.10.1999, But a fost dus de politisti, cu propunerea de a fi arestat preventiv, in fata procuroarei Adriana Cristescu, care activa atunci la Parchetul Tribunalului Satu Mare. Lui Tiberiu But i se imputa, fara nici o proba concludenta, ca ar fi falsificat patru facturi in scopul unei evaziuni fiscale. In fapt, asa cum expertizele aveau s-o dovedeasca ulterior, facturile nu erau falsificate si fusesera inregistrate in contabilitate, fapt ce excludea din start "teoria" evaziunii fiscale. In dosar se putea vorbi cel mult de datorii vremelnice ale societatii patronate de omul de afaceri. In nici un stat european nu este permisa arestarea cuiva pentru neplata datoriilor. Tiberiu But ne-a relatat ca "vipera neagra" i-a spus dupa cateva ore de studiere a dosarului: "Eu nu inteleg nimic din acest dosar". Foarte politicos, But sustine ca i-a replicat: "Atunci de ce doriti sa-mi dati mandat pe 30 de zile?" - "Uite asa vreau eu!" ar fi venit raspunsul. Procurorul Cristescu l-a arestat pe But pentru 30 de zile, schimband incadrarea juridica in evaziune fiscala cu pedeapsa intre 2 si 8 ani inchisoare, astfel incat, pe viitor, omul sa nu poata beneficia de judecarea in stare de libertate. In pofida plangerilor facute de arestat contra "viperei negre", la seful acesteia procurorul Ioan Rusu, Tiberiu But a fost tinut opt luni in arest fara sa fie scos vreodata la ancheta. Disperat, a intrat in refuz de hrana pentru a fi luat in seama, protest in urma caruia, dupa doar cinci zile, a fost trimis in judecata, in stare de arest, prin Rechizitoriul nr. 319/P/ din 9 mai 2000, redactat si semnat de procurorul Adriana Cristescu. Pentru a-si "betona" probele acuzarii, Cristescu l-a trimis in judecata doar pe But, desi cele patru facturi, pretins falsificate, fusesera completate de contabilul sef al societatii. Acestuia din urma, Cristescu i-a dat scoatere de sub urmarirea penala, schimbandu-i calitatea din cea de invinuit, in cea de martor, spre a folosi declaratia acestuia contra omului de afaceri Tiberiu But. O manevra clasica si perversa uzitata cu succes din vremurile procuraturii comuniste.
Hartuiala prin tribunale
Dus in fata Judecatoriei Satu Mare, inculpatul a fost pus in libertate, constatandu-se ca nu sunt indicii temeinice care sa justifice incarcerarea.
Au urmat opt ani de hartuiala continua prin tribunale, care depasesc orice imaginatie. Initial, in 2002, Tiberiu But a fost achitat, la Judecatoria Satu Mare, constatandu-se ca infractiunile nu exista. Colegii lui Cristescu au facut imediat apel, iar Tribunalul Satu Mare a casat in 2003 sentinta, dispunand rejudecarea cauzei. La Judecatorie, in rejudecare, dupa o dubioasa amanare de trei ori a verdictului, Tiberiu But a fost condamnat la patru ani de inchisoare, in august 2004. S-a declarat apel, iar dosarul a reajuns la Tribunalul Satu Mare care, in decembrie 2004, a casat cea de-a doua sentinta, dispunand rejudecarea. In 2005, Judecatoria Satu Mare, la rejudecare, l-a "executat" pe Tiberiu But, administrandu-i o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare. In apel, solutionat in martie 2006, Tribunalul Satu Mare a casat sentinta, dispunand pentru a treia oara rejudecarea. In iulie 2006, un complet de la Judecatoria Satu Mare, care n-a putut fi influentat de parchetari, a dispus achitarea lui Tiberiu But, constatand ca faptele imputate nu exista. Expertizele administrate in cauza au relevat ceea ce But a spus de la bun inceput, ca nu exista nici un fals si nici un prejudiciu. Procurorii colegi cu Cristescu au declarat imediat apel, iar la Tribunalul Satu Mare, judecatoarele Elena Mocanu si Laura Micle (care mai participasera la judecati anterioare in cauza si ar fi fost obligate sa se abtina) l-au condamnat in noiembrie 2006 pe Tiberiu But la patru ani de inchisoare. A frapat ca cele doua judecatoare au ignorat mai cu seama faptul ca infractiunile erau deja prescrise. Acest "amanunt" a fost constatat de Curtea de Apel Oradea, la 17 mai 2007, care a admis recursul lui But si a dispus incetarea procesului pentru interventia prescriptiei penale (vezi facsimil).
Cazul Cristescu a ajuns la CEDO
Iata cum a fost un om tinut aiurea prin aresturi si hartuit de o justitie locala, corupta si iresponsabila, vreme de peste opt ani, doar pentru a se da satisfactie "viperei negre", ajunsa mare magistrat, dupa promovarea ei la DNA si DIICOT.
Mai precizam ca tatal Adrianei Cristescu a fost ani la rand sef la Parchetul Tribunalului Satu Mare si procuror-inspector la Parchetul Curtii de Apel Oradea, familia Cristescu fiind temuta chiar si in mediile Justitiei satmarene pentru "intrarile" pe care le avea. Tiberiu But a dat in judecata statul roman la CEDO de la Strasbourg pentru abuzurile si lipsirea de libertate la care a fost supus din momentul arestarii sale de catre Adriana Cristescu, ale carei inscenari judiciare i-au afectat grav sanatatea si existenta.
Anchetata de CSM
In urma dezvaluirilor facute de ZIUA in articolul intitulat "Vipera neagra", aparut in editia din 25 mai, CSM a deschis o ancheta impotriva procuroarei Adriana Cristescu. Concret, in ancheta publicata, am dezvaluit un fapt de o gravitate extrema. Conform unei anchete interne a PNA, efectuata in 12 decembrie 2002, Adriana Cristeascu a fost depistata ca a falsificat semnatura fostului sef al PNA Oradea, procurorul Ioan Moldovan. Era vorba de o propunere de prelungire a masurii arestarii preventive, emisa pe numele lui Vasile Finta din judetul Satu Mare, si inaintata unui complet de judecata de la Curtea de Apel Oradea. Finta fusese arestat de Adriana Cristescu (pe atunci procuror la Parchetul Tribunalului Satu Mare), care l-a tinut 21 de luni dupa gratii fara sa-i emita rechizitoriul. Desi Cristeasca plecase de la Parchetul Satu Mare, la PNA, ea nu a predat dosarul la care a lucrat, continuand sa-l instrumenteze. Conform anchetei interne a PNA, propunerea de arestare preventiva inaintata instantei de judecata a fost semnata in fals, in numele lui Ioan Modovan, de catre Cristescu. Ancheta a mai scos la iveala ca, deoarece Cristescu nu a avut la indemana o stampila a PNA, ea a parafat propunerea redactata pe antet DNA, cu o stampila a Parchetului Tribunalului Satu Mare.
Expulzata de Ioan Amarie
Poate ca adevarul nu ar fi iesit niciodata la iveala daca victima lui Cristescu, nu intra in greva foamei, iar politistii de la arestul IPJ Satu Mare nu il instiintau imediat pe seful PNA Oradea, Ioan Molodovan. Desi s-a intentionat darea afara a lui Adriana Cristescu din Parchetul anticoruptie, pilele acesteia au fost atat de puternice, incat fostul procuror general al PNA, Ioan Amarie, a trebuit sa dea inapoi. Conform unor surse avizate din interiorul sistemului, Cristescu era sustinuta de fostul consilier prezidential Paul Sarbu. Si avea si un puternic protector in persoana unui mare sef din SPP. Lui Cristescu nu i s-a mai facut dosar penal si a continuat sa activeze in PNA pana in 2004, cand a recidivat intr-un dosar penal in care era implicat un inculpat din lumea interlopa, nimeni altul decat nasul fratelui ei. Pentru interventia sa in acest caz, in care a depus marturie in favoarea inculpatului, Adriana Cristescu a fost expulzata de Ioan Amarie din PNA, prin incetarea delegarii. La numai o ora insa, Cristescu a obtinut de la fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, o delegare pentru DIICOT - Strucutra centrala, loc in care "Vipera neagra" activeaza si in prezent.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.