Mungiu, Nemescu, Daneliuc si alti noua regizori romani au primit bani de la televiziunea publica pentru a-si duce la bun sfirsit proiectele cinematografice.

In fiecare an, TVR finanteaza productia nationala de film cu 15% din veniturile proprii realizate din publicitate. Anul trecut, Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a contribuit cu 3,3 milioane de lei (aproximativ un milion de euro) la 12 dintre proiectele depuse de cineastii romani, potrivit datelor furnizate de Departamentul Comunicare si Relatii Internationale al TVR.

„Cocosul decapitat", o productie in regia lui Radu Gabrea despre care se cunoaste foarte putin pina acum, a primit 630.000 de lei. Proiectul a fost urmat in top de comedia neagra „Legiunea straina", regizata de Mircea Daneliuc si finantata cu aproape 580.000 de lei, care ii are in rolurile principale pe Catalin Paraschiv si pe Rica Raducanu. Urmeaza „Daca bobul nu moare", un road movie filmat in Romania si Serbia de regizorul Sinisa Dragin, care a obtinut 468.000 de lei. Desi „California Dreamin’", regizat de Cristian Nemescu si detinator al premiului Un Certain Regard la Cannes, a fost produs de studiourile MediaPro, filmul a beneficiat si de cei peste 360.000 de lei pusi la bataie prin lege de SRTv. Totodata, regizorul Cristian Mungiu a avut la dispozitie aproape 254.000 de lei pentru seria „Amintiri din epoca de aur", cistigatoare la CNC, trilogie din care face parte si filmul „4 luni, 3 saptamini si 2 zile", proaspat distins cu Marele Premiu la Cannes.

„Povestea unui secol", regizat de Adrian Popovici, a obtinut 250.000 de lei, in timp ce „Schimb valutar" al lui Nicolae Margineanu s-a ales cu 7.000 mai putin. Creatiile „Ingerul necesar" si „Razboi pe calea undelor", aflate in regia lui Gheorghe Preda, respectiv Alexandru Solomon, s-au invirtit in jurul aceleiasi sume: 175.000 si 173.000 de lei. SRTv a ajutat cu bani din publicitate si proiectele „Visatorul" (105.500 de lei), regizat de Marius Barna, „Un euro greu, un euro usor" (aproape 70.000 de lei), regizat de Marius Sopterean, si „La drumul mare" (35.500 de lei), aflat in regia lui Gabriel Sirbu.

Productiile in curs de contractare in 2007 sint „Calatoria lui Gruber", o alta pelicula realizata de Radu Gabrea, „Logodnicii din America", in regia lui Nicolae Margineanu, si „Europolis", a lui Corneliu Gheorghita, mai arata Departamentul Comunicare si Relatii Internationale al Televiziunii Romane. Se adauga „Marilena", marca Mircea Daneliuc, „Week-end cu mama", productie MediaPro regizata de Stere Gulea, si „Sirma", a regizoarei Andreea Paduraru.