Valoarea tranzactiilor imobiliare se va dubla in acest an, la circa 1,7 miliarde de euro, ca urmare a interesului sporit al investitorilor pentru piata romaneasca.

„In incercarea de a-si maximiza randamentul, din ce in ce mai multe fonduri se vor indrepta catre parteneriate sau chiar catre dezvoltari de proiecte proprii. In acest an ne asteptam la o comprimare a randamentelor investitiilor in toate sectoarele pietei imobiliare pina la un nivel comparabil cu cel din tarile vecine membre ale Uniunii Europene, respectiv 6% pentru cladirile de birouri de clasa A si in jurul valorii de 6,5% pentru centre comerciale", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers. Spre deosebire de alti ani, 2006 a cunoscut tranzactii notabile pe piata hoteliera si pe cea a spatiilor industriale, in valoare totala de 70 milioane de euro.

Potrivit studiului Colliers, randamentul investitiilor s-a redus pentru prima data la 7% pe piata birourilor si a ajuns la 8% la spatii comerciale, in scadere cu 30% fata de 2005. Analistii apreciaza ca piata spatiilor de birouri si cea a spatiilor comerciale vor fi in urmatorii doi ani cele mai active si din punctul de vedere al proiectelor noi care vor fi livrate pe piata.

Studiul mai spune ca datorita livrarilor previzionate pentru perioada 2008-2009 si a tranzitiei catre o piata favorabila chiriasilor, pe piata spatiilor comerciale se va inregistra o scadere a chiriilor cu pina la 25%.