Autoritatile scolare si cele pentru protectia copilului din Harghita au declansat anchete pentru a stabili cauzele care au determinat-o pe eleva de liceu din comuna Frumoasa sa se sinucida. Inspectorul scolar general, Stefan Bondor, a declarat, ieri,
Autoritatile scolare si cele pentru protectia copilului din Harghita au declansat anchete pentru a stabili cauzele care au determinat-o pe eleva de liceu din comuna Frumoasa sa se sinucida. Inspectorul scolar general, Stefan Bondor, a declarat, ieri, ca a fost inaintat un raport catre Ministerul Educatiei si Cercetarii ce cuprinde date cu privire la ancheta pe care au declansat-o autoritatile harghitene in cazul elevei Grancsa Szomna, in varsta de 17 ani, care s-a spanzurat la sfarsitul saptamanii trecute.
Bodor a precizat, de asemenea, ca fata era eleva a Grupului Scolar "Venczel Jozsef" din Miercurea Ciuc si nu a Liceului "Szekely Karoly", cum spusese, la sfarsitul saptamanii trecute, primarul comunei Frumoasa. "Din cercetarile noastre a reiesit ca parintii fetei nu au vrut sa o lase sa urmeze liceul si ca intentionau sa o marite inca din clasa a VIII-a, fara voia ei, acestea fiind motivele care au determinat-o sa se sinucida. Regretam foarte mult acest nefericit incident, mai ales ca eleva, desi provenea din mediul rural si din comunitatea roma, vroia sa faca ceva in viata, participa la toate activitatile scolare si a fost un exemplu pozitiv pe care ar trebui sa-l urmeze toti copiii din etnia ei, pentru ca ea a demonstrat ca oricine doreste, poate si este sprijinit sa invete", a adaugat, citat de Mediafax, seful Inspectoratului Scolar Harghita.
Dorea sa rupa legatura cu traditiile romilor
Diriginta elevei, Ambrus Orsolya, cat si directorul liceului "Venczel Jozsef", profesorul Mihaly Geza, au precizat, la randul lor, ca eleva avea o situatie scolara foarte buna, cu frecventa corespunzatoare, manifestand, permanent, dorinta de a invata si de a se afirma. In pofida opozitiei familiei, eleva a reusit sa frecventeze cursurile liceului din Miercurea Ciuc, ea avand sprijinul Primariei, care i-a decontat lunar cheltuielile de transport, si al preotului din comuna. Psihologul scolii, Kutos Marta, a spus, citat de Mediafax, ca a cunoscut-o personal pe eleva, ca aceasta s-a integrat bine in scoala si intre colegi. Totodata, psihologul a marturisit ca, in discutiile purtate cu Szomna, aceasta si-a manifestat, in repetate randuri, intentia de a rupe legatura cu traditiile comuniunii romilor. Desi nici primarul comunei Frumoasa si nici Inspectoratul Scolar nu au anuntat cazul la Directia Judeteana pentru Protectia Copilului (DPC), institutia s-a autosesizat si a declansat o ancheta in acest caz. "Ne-am sesizat din oficiu si i-am trimis pe asistentii nostri in comuna Frumoasa, sa ancheteze comportamentul parintilor fata de eleva" a declarat, ieri, seful compartimentului Juridic din cadrul DPC Harghita, Nina Domokos.
"Merita toate eforturile"
Grancsa Szomna, in varsta de 17 ani, s-a spanzurat, la sfarsitul saptamanii trecute, lasand un ultim mesaj, scris in limba maghiara, pe peretele camerei ei: "Scoala sunt eu!". Szomna care era de etnie roma urma sa implineasca varsta majoratului peste cateva luni si a dorit sa demonstreze ca este capabila sa atinga aceleasi performante intelectuale ca restul colegilor sai. Potrivit Mediafax, adolescenta a urmat cursurile scolii generale din comuna si a fost admisa, printre primii, la liceu in Miercurea Ciuc. Adolescenta isi dorea sa ajunga asistenta medicala, insa parintii ii spuneau ca trebuie sa se casatoreasca si sa faca multi copii, dupa obiceiul etniei. Tanara a fost sprijinita in demersul ei de catre primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibor, care declara dupa tragicul eveniment: "i-am platit abonamentul lunar pe autobuz, i-am asigurat haine, pentru ca era un copil foarte dotat si merita toate eforturile sa devina cineva in viata". "A fost o copila cu frica lui Dumnezeu, care venea la biserica; stia sa vorbeasca si romaneste si ungureste si asta i-a nemultumit pe parintii ei care isi doreau probabil o fata simpla, fara prea multa cultura. O plang pe biata copila nevinovata, care mi-a marturisit ca vrea sa faca Facultatea de Medicina ca sa-i ajute pe semenii ei, ocoliti de alti medici" a declarat, la randul sau, preotul comunei Frumoasa, Gabor Zoltan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.