Compania germana de electricitate si gaz RWE vrea sa intre puternic pe piata Romaniei, achizitionand mai multi producatori si distribuitori de electricitate. Divizia RWE Power este interesata de achizitionarea complexurilor Turceni, Rovinari si Cra

Compania germana de electricitate si gaz RWE vrea sa intre puternic pe piata Romaniei, achizitionand mai multi producatori si distribuitori de electricitate. Divizia RWE Power este interesata de achizitionarea complexurilor Turceni, Rovinari si Craiova, de constructia reactoarelor trei si patru de la Cernavoda si de hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, in timp ce RWE Energy doreste sa participe la privatizarea ultimelor trei filiale Electrica, Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud, a declarat Klaus Buhl, Senior Manager M&A pentru Europa de Est al grupului. "Ca unul dintre liderii de piata din Europa Continentala, avem forta financiara sa facem toate investitiile necesare ca sa facem profitabile toate aceste unitati", a precizat Buhl. Potrivit acestuia, pentru a deveni un actor important pe piata de energie din Romania, RWE doreste sa achizitioneze macar doi dintre distribuitorii de electricitate si nu este interesata deocamdata de investitii greenfield. Compania a ales acest moment de intrare pe piata romaneasca, deoarece pana in urma cu cativa ani a facut achizitii substantiale in Europa de Est si in alte parti ale lumii si a trebuit sa se opreasca ceva timp pentru a-si consolida afacerile.

"Pretul platit de Enel a fost prea mare"

"Vom participa la privatizarea tututor celor trei filiale de distributie a electricitatii si ne dorim cel putin doua dintre acestea, daca pretul este rezonabil. Din discutiile noastre cu AVAS si cu Ministerul Economiei, am inteles ca se pregateste privatizarea filialelor si am depus deja scrisori de intentie", a declarat Klaus Buhl.
Acesta spune ca RWE nu va plati pentru niciun distribuitor un pret supraevaluat asa cum a facut compania italiana Enel (n.r. - grupul italian Enel a fost desemnat anul trecut castigatorul procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, pentru 820 de milioane de euro). Potrivit oficialului citat, compania germana si-a declarat intentia ferma de a participa la constructia reactoarelor trei si patru de la Cernavoda, si asteapta urmatorul pas care trebuie sa vina de la autoritatile statului.
Daca va "intra" la Cernavoda energia produsa va fi destinata pietei romanesti. RWE este pregatita si pentru situatia in care proiectul Cernavoda va esua, fiind pregatita sa caute "alte oportunitati de a intra pe productia de energie in Romania, posibil un proiect separat cu Tarnita", a declarat Henning Joswig, director de proiect al Power Generation Romania.

Ar fi interesati si de Transgaz, daca aceasta va fi scoasa la privatizare

Grupul german ar fi interesat sa participe si la privatizarea Transgaz si Romgaz, care nu au fost inca scoase la vanzare de catre stat. "Daca Guvernul Romaniei va scoate la privatizare transportul intern de gaz, atunci vom participa si noi la licitatie", a precizat Buhl.
Intrebat daca RWE intentioneaza sa participe, in asociere, la constructia unor depozite de gaze, Buhl a afirmat ca o astfel de investitie se justifica doar daca compania ar fi deja prezenta pe piata de gaze naturale.
Pe de alta parte, grupul nu exclude nici posibilitatea de a intra pe piata energiilor regenerabile, insa obiectivul principal este preluarea unei companii de productie sau distributie de electricitate.
Romania este o piata-cheie in sud-estul Europei, care ofera multe oportunitati, fiind a doua piata in regiune, dupa Polonia, a mai spus Joswig.
Compania de distributie de electricitate Electrica, controlata de stat, mai detine patru dintre cele opt filiale, respectiv Muntenia Nord, Muntenia Sud, Transilvania Nord si Transilvania Sud. Tranzactia cu Enel, pentru Electrica Muntenia Sud, va fi finalizata in curand, in luna iunie.
Complexurile energetice Rovinari, Turceni si Isalnita sunt formate din cate o termocentrala si mine de carbune. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat recent, ca unitatile trebuie privatizate rapid, intrucat au nevoie de fonduri de investitii de circa doua miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.