Singurul partener politic viabil pentru PNGCD este si ramane PD, impreuna cu care vom accede la guvernare, sustine Catalin Dancu, vicepresedintele PNGCD, intr-un interviu acordat ZIUA. El este profund nemultumit de aprecierile deputatului PSD Adrian Severin la adresa partidului sau, fapt pentru care il va actiona in instanta. (R.G.)
Desi PNG este un partid in continua crestere in sondajele de opinie, formatiunea pe care o reprezentati a fost atacata de nenumarate ori,
pe motiv ca ar promova o viziune legionara sau neofascista. Chiar liderul PSD Adrian Severin a lansat astfel de acuzatii. Cum comentati acest fapt?
Prima oara am crezut ca declaratiile lui Adrian Severin cu privire la PNGCD au tinut mai mult de ego-ul politic al PSD care e ingrijorat de cresterea alarmanta a PNGCD in sondaje. Severin a tinut insa sa recidiveze cu o declaratie in care a catalogat PNGCD ca un partid de sorginte neo-fascista. Chestiunea asta a determinat ca presedintele Becali, dupa o discutie cu mine, sa fie de acord sa il dam in judecata pentru declaratiile calomnioase aduse la adresa PNGCD. Adrian Severin nu face diferenta intre o declaratie populista de campanie si una care, prin ceea ce spune, poate avea repercusiuni asupra evolutiei unui partid.
Cu ce partide vreti sa colaborati in plan intern avand in vedere ca, din punct de vedere extern, PNGCD doreste afilierea la familia popular-europeana?
Intotdeauna am declarat ca PNGCD devine un partid puternic de centru dreapta si de aceea am gandit programul de politica externa, parte a programului de guvernare, in vederea accederii PNGCD la guvernare in alianta cu PD. Singura noastra optiune electorala este alianta cu PD, partid membru PPE. PNGCD doreste sa adune in jurul sau tot ce inseamna dreapta politicii romanesti: PLD, UDMR, PD si, bineinteles, PNTCD.
Care este viziunea politica externa a PNG?
In viziunea noastra politica externa respectam tot ce inseamna drepturile omului si democratiei. UDMR va deveni un partid aliat si un partid partener. PNGCD impreuna cu UDMR vor trebui sa colaboreze in respectarea tuturor elementelor de aqis comunitar pe care Uniunea Europeana le impune Romaniei in privinta protejarii tuturor minoritatilor nationale. Mesajul nostru este transmis tuturor minoritatilor din tara asta. Nu va exista o politica de diferentiere a PNGCD in relatia cu minoritatile din Romania.
Ce relatii veti avea cu comunitatea evreiasca?
Inca din 7 februarie 2006, discutand despre acordul politic al lui Basescu pe axa Londra-Washington, atrageam atentia ca aceasta axa trebuie sa se inchida la Tel Aviv. Becali considera Israelul unul dintre cei mai importanti parteneri externi ai Romaniei si, asa cum a declarat, nu exista nici un fel de sentiment antisemit sau vreo manifestare de acest gen, in cadrul PNGCD. El a spus clar ca poporul evreiesc este poporul ales al lui Dumnezeu, iar el nu poate, ca om de credinta si de religie, sa se ridice impotriva a ceva ce Dumnezeu iubeste si ocroteste.