Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru Business Standard ca nu deruleaza niciun fel de afaceri cu colosul rus al gazelor Gazprom. El neaga informatiile care circula pe piata, potrivit carora, Gazprom ar fi unul dintre cei sase investitori interesati de a prelua intre 10 si 25% din actiunile grupului Rompetrol, afacere estimata la circa o jumatate de miliard de euro.

Grupul Rompetrol, din care Patriciu detine 80%, isI propune sa-sI dubleze businessul in urmatorii doi trei ani pana la 12 15 mld. $ (peste 10 12 mld. Euro), "cheia" expansiunii urmand sa fie cresterea portofoliului downstream, inclusiv prin achizitii.

"Cresterea capacitatii de rafinare si cresterea capacitatii de distributie in retelele proprii", explica Patriciu pasii pe care ii are de facut pentru a-sI atinge obiectivul regional.

Businessul Rompetrol are acum doua centre de greutate, unul in Balcani construit in jurul rafinariei Petromidia, celalalt in Occident, front deschis prin preluarea Dyneff Franta.

"4% din piata franceza (cota de piata a Dyneff in Franta n.r.) inseamna 30% din piata romaneasca", explica presedintele Rompetrol diferenta de talie dintre cele mai importante doua piete pe care Rompetrol activeaza.

"Centrul de greutate al Rompetrol este cu siguranta regiunea Balcanilor. Dar incercam sa ne extindem cu forte mici dar semnificative pe pietele mediteraneene", a spus pentru Business Standard Dinu Patriciu.