Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a admis ca imaginea Romaniei la Bruxelles a avut de suferit in urma crizei politice. "Discutiile si dezbaterile politice uneori au generat o imagine nu prea buna. O imagine nu prea buna, atat la
Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a admis ca imaginea Romaniei la Bruxelles a avut de suferit in urma crizei politice. "Discutiile si dezbaterile politice uneori au generat o imagine nu prea buna. O imagine nu prea buna, atat la nivelul Comisiei Europene, cat si la nivelul altor institutii. Si am vazut inclusiv in Parlamentul European ca, cumva, dezbaterile politice interne au fost preluate inclusiv la nivelul grupurilor politice din Parlamentul European. Sigur, nu sunt foarte pozitive dar nici nu este cazul sa dramatizam", a afirmat comisarul roman.
Totusi, acesta a apreciat ca sunt state noi membre cu probleme mai mari in ceea ce priveste incalcarile normelor stabilite la nivelul Comisiei Europene. In cazul Romaniei insa, este vorba de incapacitatea sa de a beneficia de pe urma statului de tara membra a Uniunii Europene. "In momentul in care esti preocupat de altceva, in momentul in care toate eforturile si energiile ti le aloci pentru alte ratiuni decat cele care tin de maximizarea beneficiilor statutului de membru, normal ca procesul acesta de adancire al intregrarii europene poate fi afectat", a precizat Orban. Pe de alta parte, Orban a infirmat declaratiile unor politicieni romani care dau aproape sigura activarea clauzei de salvgardare pe justitie, declarand ca acestea sunt "speculatii fara niciun fel de fundament". "In momentul de fata, analiza este inca in desfasurare. Nu exista nici macar un proiect al raportului. Sunt niste etape inainte, un prim proiect, apoi pe acela se fac amendamente. Nici acest prim proiect nu este gata, urmeaza sa fie definitivat in urmatoarele zile. Si, in general, decizia de aplicare a clauzei sau de continuare a mecanismului sau de oprire a mecanismului este o decizie politica. Iar aceasta decizie politica se va lua numai in luna iunie in Colegiul Comisiei, la intalnirea comisarilor", a aratat oficialul european. Acesta s-a referit la declaratiile lui Victor Ponta, dar si la ale unor lideri PD, dar subiectul a provocat o disputa intre Boc si pesedist. Presedintele PD sustine ca Ponta, care a facut apel la PD sa faca lobby in PPE pentru a impiedica activarea clauzei, ar trebui sa se decida daca sprijina sau nu actualul Guvern, inclusiv pe ministrul Justitiei. In plus, lui Ponta i s-a reprosat ca incearca sa se foloseasca de "pile" in Parlamentul European.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.