Cel mai asteptat telefon mobil din lume va fi lansat pe 29 iunie in SUA, la preturi intre 500 si 600de dolari. Nu se stie inca pe cind va ajunge in Romania.

Apple va pune in vinzare pe piata americana noile aparate iPhone pe 29 iunie, debut care va dovedi daca succesul consemnat de companie cu computerele Mac si playerele iPod poate fi extins si in domeniul telefoanelor mobile, transmite Reuters.

Telefoanele iPhone vor fi lansate ulterior in Europa si in Japonia, dar compania nu a mentionat o data precisa.

Costul aparatelor va fi cuprins intre 500 si 600 de dolari, in functie de capacitatea de memorie, si vor fi comercializate atit online, cit si prin intermediul magazinelor Apple si AT&T, companie care are drepturi exclusive asupra telefoanelor iPod timp de doi ani. Aparatul este, in egala masura, un telefon mobil, un PDA care permite navigarea pe Internet, un player audio si un aparat foto, iar Steve Jobs este de parere ca „va reinventa lumea telecomunicatiilor" si ca va depasi lejer generatia actuala de telefoane inteligente, care, dupa parerea sa, sint greu de utilizat.

Vinzarile de telefoane mobile la nivel mondial se ridica la circa un miliard de unitati anual, iar Jobs a notat ca, daca Apple va prelua o cota de 1% din piata in 2008, va comercializa zece milioane de aparate iPhone.

Debutul iPhone reprezinta o provocare pentru alti producatori majori, precum Motorola si Nokia, care comercializeaza asa-numitele „smart phones", telefoane de ultima generatie.

AT&T, cel mai mare grup american de telecomunicatii, spera la rindul sau ca iPhone ii va conferi un avantaj in raport cu companii rivale cum sint Verizon Communications si Sprint Nextel.

Aparatele iPhone sint prevazute cu memorie flash de 4 sau 8 GB, pentru stocarea de fotografii, clipuri video si muzica, iar comenzile pot fi date prin simpla atingere a ecranului sensibil.

Telefonul dispune de camera video incorporata si de senzori pentru lumina si orientare. iPhone utilizeaza sistemul de operare Mac OS X, care permite navigarea pe Internet cu ajutorul browserului Safari, produs tot de Apple. Fata de celelalte telefoane mobile dotate cu acces la Internet, modelul iPhone permite vizualizarea paginilor web intr-un mod asemanator felului in care acestea sint prezentate pe un model normal de monitor pentru calculator, ceea ce face lectura mult mai facila.

Titlurile Apple au crescut cu 7% saptamina trecuta, pe fondul zvonurilor legate de lansarea iPhone.

Cu ce vine iPhone * Foloseste toata "fata" drept display, in lipsa butoanelor sau a tastaturii, printr-un ecran sensibil la atingere.

* Ruleaza muzica de pe un hard de patru sau opt GB, volumul reducindu-se la zero cind primeste un apel.

* Afiseaza fotografii vertical sau orizontal.

* Ruleaza file video in stil cinematografic si "simte" automat cind telefonul este tinut vertical sau orizontal.

* Detine conectivitate Wi-Fi si Bluetooth. Vine cu o casca Bluetooth si detecteaza automat retele Wi-Fi.

* Include gratuit servicii e-mail "push" tip BlackBerry, de la Yahoo!