Principalul indice al Bursei din Shanghai a coborat ieri cu 8,3%, continuand evolutia descendenta de saptamana trecuta, declansata de majorarea de catre guvern a unei taxe pentru tranzactionarea de actiuni, pentru descurajarea speculatiilor.
Indicele a coborat cu 15,3%, de la un nivel record atins la inceputul saptamanii trecute, si a pierdut din valoare circa 340 miliarde dolari.
Investitorii de retail, panicati, s-au grabit luni sa vanda din actiuni, dupa ce, saptamana trecuta, au asistat la reducerea cu 20% a valorii unor actiuni cu volatilitate ridicata.
Multi manageri de fonduri si analisti considera ca este posibil ca scaderea indicelui sa continue in zilele urmatoare, ca o corectie a avansului semnificativ inregistrat in ultimele luni.
Indicele din Shanghai a urcat cu 62% de la inceputul anului, continuand un avans de 130% inregistrat in 2006.
Numerosi analisti nu anticipeaza insa un declin abrupt al pietei, in ansamblul ei. "In mod evident vanzarile au fost determinate de panica, care se extinde rapid pe piata. Scaderea este normala, intrucat cotatiile au urcat prea mult. Nu m-ar surprinde ca indicele sa sufere o corectie de 30%", a declarat Wang Jing, director general adjunct la firma Everbright Securities.
Indicele compozit Shanghai a incheiat tranzactiile de luni la nivelul de 3.670,401 puncte, cel mai redus nivel atins dupa 25 aprilie.
Volumul tranzactiilor cu actiuni clasa A a fost de 143 miliarde yuani (18,7 miliarde dolari), sub volumul de 224,7 miliarde yuani consemnat vinerea trecuta, semn ca investitorii se retrag de pe piata.