Mai mult de jumatate dintre elevi cred ca mamele lor se poarta excelent cu ei, dar numai 40% spun acelasi lucru despre tati.

Peste 1.100 de adolescenti le-au dat note parintilor pentru cit de bine isi indeplinesc acestia rolul. Majoritatea elevilor si-au plasat mamele inaintea tatilor, pentru ca ii sustin la nevoie, le dau sfaturi fara sa le tina predici si pentru ca muncesc mai mult. Consolarea tatilor: sint soferi mai buni. Asa arata sondajul „Cit de buni parinti sinteti?", realizat de „Reader’s Digest" in premiera in Romania, in colaborare cu Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, pe un esantion de 1.154 de elevi cu virste cuprinse intre 13 si 19 ani, din Bucuresti, Iasi, Arad, Harghita, Maramures, Cluj, Dolj, Neamt si Constanta.

„Cu ajutorul unor specialisti in relatiile interfamiliale din Marea Britanie am intocmit un chestionar cu 32 de intrebari care sa arate modul in care parintii isi demonstreaza calitatile in viata de zi cu zi", explica Cristina Verona, redactorul-sef al „Reader’s Digest". Astfel, 75% dintre mame au luat calificativul „excelent" si doar 61% dintre tati au fost premiati. „In general, tatii au fost mai criticati decit mamele. De exemplu, cind a fost vorba despre cit de bine retin numele prietenilor propriilor copii, numai 34% au fost notati cu «excelent», in comparatie cu mamele, care au avut un scor de 56%. Si atunci cind trebuie sa dea sfaturi fara sa tina predici tatii primesc note mai proaste. 14% au primit calificativul «esec»", se specifica in studiu.

Tatii sint detronati de mame si cind vine vorba de moda sau de sex. „Parintii intra in panica atunci cind trebuie sa discute cu copiii despre sex. Doar 13% dintre tati au primit calificativul «excelent», in timp ce 40% dintre elevi spun: «Tata nu a discutat niciodata cu mine probleme legate de sex». Pe de alta parte, 22% dintre mame obtin nota maxima, iar 19% nu au abordat niciodata acest subiect", se spune in sondajul realizat de „Reader’s Digest". In ceea ce priveste moda, numai 20% dintre tati si 34% dintre mame stiu sa-si asorteze hainele si sint imbracati pe placul copiilor.

Dintre adolescentii care au participat la sondaj, doar 12 si-au picat mamele la examen, iar 57 si-au pedepsit tatii cu nota cea mai mica. Dar cum mamele isi iau rolul in serios, conform rezultatelor, tot ele sint mai usor de manipulat. „Cind i-am intrebat pe copii care dintre parinti cedeaza mai usor la presiuni pentru a le indeplini dorintele, mamele au iesit lideri detasati, cu o cota de 42%, in comparatie cu tatii, care «rezista» in procent de 25. Baietii reusesc mai usor decit fetele sa-si manipuleze mamele", spune Georgiana Capuerde, redactorul-sef adjunct al „Reader’s Digest". Alt punct slab al mamelor este sofatul. Peste 40% dintre mame conduc prost masina, spre deosebire de 17% dintre tati. Si la capitolul umor mamele trebuie sa-si imbunatateasca abilitatile. Numai 46% dintre mame au simtul umorului, fata de 57% dintre tati.