Andrea si Kinga au fost gasite luni dimineata imbratisate, fara suflare, atarnand de o creanga in parcul din centrul Clujului. Primele cercetari efectuate de anchetatori indica faptul ca tinerele si-au premeditat moartea. Profesorul universitar Bodi,
Andrea si Kinga au fost gasite luni dimineata imbratisate, fara suflare, atarnand de o creanga in parcul din centrul Clujului. Primele cercetari efectuate de anchetatori indica faptul ca tinerele si-au premeditat moartea. Profesorul universitar Bodi, tatal gemenelor, nu crede insa ca fetele lui s-au sinucis. In apartamentul lor s-au gasit mai multe biletele cu citate filozofice si pasaje din Biblie.

Andrea si Kinga Bodi plecasera de acasa in urma cu doi ani, cand parintii le-au cumparat o garsoniera, nu departe de parcul in care trupurile lor au fost gasite luni dimineata fara suflare. Surorile gemene locuiau de atunci singure, la etajul doi al unui bloc cu patru niveluri, si lucrau la domiciliu, ca traducatoare autorizate de engleza-germana. Socati, parintii spun ca fetele au fost intotdeauna niste copii model si la scoala, si la facultate, vorbeau fluent patru limbi straine. Surse din politie sustin ca intre fete si familie existau insa anumite divergente. Vecinii lor spun ca erau niste persoane nesociabile, ieseau foarte rar si nu au vazut niciodata vizitatori la ele. Doar mama acestora trecea saptamanal sa le aduca mancare. Singurul lucru cu care Andrea si Kinga s-au facut remarcate in ochii vecinilor a fost muzica pe care o dadeau la maximum. "Ascultau in mod obsesiv o melodie. Era o piesa veche, pe care o dadeau foarte tare", spun vecinii.

CAT LE-A COSTAT SA MOARA. Anchetatorii au descoperit in locuinta fetelor un bon de casa de la un supermarket reprezentand contravaloarea unei funii cumparate si mai multe biletele, scrise in germana si maghiara, cu citate din Biblie, Kant si Heidegger. "Decat viata, mai bine libertatea!", era scris pe un astfel de biletel. Cercetatorii nu au aflat deocamdata care a fost motivul sinuciderii. Asupra lor nu s-a gasit nici un billet de adio, doar un pix, niste bani si telefoanele mobile. In plus, sub copacul de care trupurile lor au fost gasite atarnand se aflau si doua scaunele noi, pe care gemenele le-au folosit probabil ca sa-si ia viata. Medicii legisti au confirmat ca pe trupurile fetelor nu s-au gasit urme de violenta, ceea ce sustine ipoteza sinuciderii. "N-am intalnit si n-am auzit in viata mea ca doua surori gemene sa-si ia viata deodata! Stateau fata-n fata, imbratisate! Socant! Si daca n-as fi fost acolo as fi spus «ireal»!", a spus Mircea Rusu, seful Biroului Investigatii Criminale al Politiei Cluj-Napoca.

Luni dimineata, o femeie care isi plimba cainele a vazut capetele rase ale fetelor atarnand de o creanga si trupurile lor intepenite intr-o imbratisare. A alertat politia. Anchetatorii incearca acum sa stabileasca motivul care le-a determinat pe surori sa-si ia viata.


Lipsa de comunicare si mediatizare excesivaJurnalul National a publicat saptamana trecuta un articol in care psihologul de la Liceul Grivita, Gabriel Parvan, spunea ca ar trebui sa ne asteptam la un val de sinucideri dupa mediatizarea subiectului Bogdan Costache. Noi am stat de vorba joi, 31 mai, cu psihologul de la liceul la care era elev Bogdan Costache. Intre timp s-au mai inregistrat sinucideri si incercari de sinucidere in randul copiilor si adolescentilor din Romania. Iar un copil de trei ani si jumatate a cazut de la etajul zece al unui bloc din Iasi. Nici unul dintre cazuri nu s-a putut explica. Ana Bogdea, specializata in psihologia copilului, spune ca la baza acestor tragedii sta in primul rand lipsa de comunicare dintre parinti si copiii lor, de la cele mai mici varste pana la sfarsitul adolescentei. Iar mediatizarea acestor cazuri nu face decat sa le accentueze labilitatea: "Poate fi o explicatie in sensul ca un adolescent cu intentii sinucigase poate vedea in aceasta mediatizare «ocazia» de a se face cunoscut, de a capta atentia unei lumi intregi. Atentie dupa care de regula tanjeste sa o primeasca de la cei apropiati lui. Poate fi uneori o pedeapsa la adresa familiei. Sinuciderea este un strigat de ajutor «auzit» prea tarziu".

Psihologul Claudiu Ganciu nu vede o legatura directa intre sinuciderile de dupa moartea lui Bogdan si mediatizare, insa spune ca exista totusi o influenta: "Oricum, mediatizarea e un semn negativ al acestor momete. Explicatia ar fi cresterea ponderii depresiei si a starilor depresive la populatia actuala, ceea ce este logic pentru ca depresia este boala democratiei. Ca explicatie, este aceasta incidenta a depresiei, apoi problemele de familie, foarte mari si foarte ascunse. Sunt foarte multe cazuri de familii obisnuite care ascund probleme psihologice cel putin medii. Incapacitatea de comunicare cu adolescentii este unul dintre factori. Adolescentul din ziua de azi e cel nascut dupa a€™90, iar parintilor nascuti in anii a€™60-a€™70 le e foarte greu sa se adapteze copiilor. Iar problemele legate de scoala ascund problemele legate de familie".
a€¢ Anca Scarlat


Alte cazuriDoua gemene din Marea Britanie, in varsta de 73 de ani, s-au sinucis intrand in mare, la 15 kilometri de casa lor, estimata la peste 1,2 milioane de dolari. Motivul sinuciderii a fost decesul din urma cu un an al sotului uneia dintre cele doua, dupa ce timp de 20 de ani au locuit toti trei impreuna. In Romania a existat in 1983 o tentativa de sinucidere a doi frati gemeni, militari in termen la acea data. Ei erau cercetati pentru furt din avutul statului. Dupa iesirea din spital au declarat ca nu au suportat gandul de a fi executati pentru "atentat impotriva securitatii statului". Au fost condamnati la cate 20 de ani, dar au fost pusi in libertate dupa 1989. Potrivit unui studiu realizat de cercetatori danezi, factorii genetici au un rol major in comportamentul suicidar, indiferent ca vorbim despre frati gemeni sau nu. Au fost studiate 176 de cazuri de perechi de gemeni in care fie unul, fie ambii frati au recurs la suicid. Cercetatorii au constatat ca 7 din 62 dintre perechile monozigote (gemenii identici) s-au sinucis simultan, fata de 2 din 114 dintre perechile bizigote (gemenii neidentici). Adica 11,3% fata de 1,8%. A fost analizata, de asemenea, prezenta unor disfunctii psihiatrice atat la gemeni, cat si la familiile acestora. Rezultatul: 11 din cele 13 perechi de gemeni studiate fusesera supuse, la un moment dat, unui tratament psihiatric. Cercetatorii danezi spun ca au obtinut, astfel, date care sa ateste faptul ca exista o legatura genetica intre gemenii sinucigasi si familiile lor. Cu toate acestea, ei lasa deschisa o intrebare esentiala, si anume daca factorul genetic singur este responsabil pentru comportamentul sinucigas sau daca mai exista si alte motive. Contextualizat pentru Romania, cazul din Cluj ar putea sa denote lipsa unui sistem valid de valori morale. Patriarhia Romana a spus ca se teme ca aceste cazuri izolate sa nu devina adevarate fenomene. "Constatam ca tinerii care vin la biserica sunt mai echilibrati psihic si moral." (L.M./V.I.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.