Forumul National al Copiilor cere autoritatilor sa scoata scenele de violenta din manualele de istorie si decalarea programelor cu caracter violent in afara spatiului de maxima audienta.

70 de copii si tineri voluntari Salvati Copiii din 15 judete ale tarii s-au intrunit pentru patru zile pentru a pune la cale lista cu propunerile lor pentru mediul educational, vizind probleme cum ar fi mediul violent in scoala si abandonul copiilor capsunarilor. Cele mai concrete propuneri ale copiilor vizeaza reducerea violentei in scoli, prin revizuirea materiei scolare care promoveaza violenta, mai ales scenele de violenta din manualele de istorie. Acestia mai propun decalarea programelor cu caracter violent in afara spatiului de audienta in care sint plasate acum, adica 19.00-22.30, dar si filtrarea desenelor animate adresate copiilor mici.

Tot pentru reducerea violentei, copiii spun ca este necesara dotarea pina in 2020 a tuturor scolilor din Romania cu camere de supraveghere, dar si securitatea oferita elevilor in mod gratuit in scoli. In replica, Gheorghe Sarau, reprezentantul Ministerului Educatiei, a declarat ca propunerile copiilor sint justificate si s-ar putea gasi solutii, in special cea privind securitatea gratuita in scoli, care „ar putea fi asigurata de minister".

In ceea ce priveste problema copiilor ai caror parinti au plecat la munca in strainatate, Forumul National al Copiilor cere Ministerului Afacerilor Externe sa faciliteze plecarea copiilor la familiile lor care muncesc peste hotare. In plus, ei cer autoritatilor infiintarea unei comisii care sa supravegheze situatia acestora si monitorizarea atenta din partea profesorilor si in ceea ce priveste activitatea extrascolara. De asemenea, grupurile de lucru intrunite in cele patru zile au stabilit ca este nevoie de o campanie de informare a parintilor in legatura cu ce se intimpla cu copiii lor daca emigreaza.