Ginerele presedintelui kazah, Rakhat Aliev, a fost eliberat pe cautiune, dupa ce fusese arestat in Austria pentru rapire.

Politia austriaca a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca l-a arestat pe Rakhat Aliev, ginerele presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. Aliev este suspectat de justitia din tara sa ca a participat la rapiri. Autoritatile austriece vor lua o decizie privind extradarea lui Aliev, care intre timp a fost eliberat, duminica, dupa ce a promis ca va achita, in urmatoarele opt zile, o cautiune de un milion de euro.

„Rakhat Aliev, fost ambasador al Kazahstanului la Viena, a fost arestat la ordinul justitiei, in timp ce se ducea la frizer", a anuntat purtatorul de cuvint al politiei federale, Gerald Hesztera. Parchetul general austriac a lansat o procedura de extradare pentru Aliev, dupa ce a instrumentat un dosar predat de autoritatile din Kazahstan. Pe numele lui Aliev a fost emis un mandat international de arestare pentru rapirea, in ianuarie, a doi fosti responsabili ai bancii Nurbank din Kazahstan, Abilma Guilimov si Joldasa Timraliev.

Procedura de extradare ar putea dura citeva luni, avind in vedere complexitatea cazului si lipsa unor acorduri bilaterale in acest sens. In acest timp Aliev nu poate parasi Austria.

Sotul fiicei celei mari a lui Nazarbaiev, fost ministru de externe si responsabil al serviciului de securitate kazah, Rakhat Aliev (44 de ani), are de mai multi ani o imagine de afacerist si e acuzat de catre opozitie de mai multe asasinate. Potrivit analistilor, el a cazut in dizgratie dupa ce a anuntat ca va participa la alegerile prezidentiale din 2012, la care Nazarbaiev (66 de ani) mai poate candida. Aliev a calificat drept „absurde" acuzatiile impotriva sa, spunind ca e victima unei vinatori de vrajitoare. „Aceasta afacere este de fapt importanta pentru ca ma exclude din procesul politic din tara", a declarat el.