„Un Nobel pentru Romania": votati pe www.cotidianul.ro si la Bookfest scriitorul roman pe care il vreti nominalizat la cel mai prestigios premiu.

Voteaza AICI pentru unul dintre cei 5 scriitori propusi de criticii literari sau propune un alt nume De ce pina acum nici un scriitor roman nu a obtinut un Premiu Nobel? Exista in acest moment autori care sa fie nominalizati si, eventual, laureati? Acestea sint citeva dintre intrebarile pe care campania propusa de Cotidianul le-a adresat publicului larg, cit si criticilor literari. In urma propunerilor facute de acestia din urma, lista cu cei cinci autori care au primit cele mai multe nominalizari a fost publicata pe site-ul ziarului Cotidianul, pentru ca toti cititorii sa poata vota si sugera alte nume.Mircea Cartarescu,in pole position Norman Manea,mai premiat „afara" Mircea HoriaSimionescuse intoarce Mircea Ivanescu,poetul fara virsta Andrei Codrescuva ramine pe 5? Pe primul loc in preferintele celor care au votat pina in prezent pe site, dar si in cele ale criticilor invitati la dezbatere se afla Mircea Cartarescu. Tradus in foarte multe limbi, premiat si foarte bine pozitionat in contextul criticii internationale, Cartarescu este cel mai cunoscut scriitor al generatiei optzeciste. Poet, prozator, eseist si publicist, este, printre altele, autorul volumelor „Levantul" (1990), pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor, „Visul" (1989), cistigator al Premiului Academiei Romane si nominalizat la Premiul Médicis pentru cea mai buna carte straina in 1992. Pentru romanul „Travesti" (1994) a primit Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul ASPRO in 1994.

Ca numar de voturi, Cartarescu se detaseaza de ceilalti nominalizati, pe locul doi aflindu-se Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuti romancieri romani. In 1986 a emigrat in S.U.A., iar in acest moment locuieste la New York si este profesor la Bard College. A primit Bursa Guggenheim in 1992, prestigiosul Premiu MacArthur (numit si „Nobelul american"), iar in 2006 a primit Premiul Médicis Etranger, cea mai prestigioasa distinctie acordata in Franta pentru literatura straina pentru"Intoarcerea huliganului", publicat in 2003.

Norman Manea este urmat de prozatorul, publicistul si eseistul Mircea Horia Simionescu. Unul dintre fondatorii Scolii de la Tirgoviste a debutat in 1969 cu volumul „Dictionar onomastic", primul din ciclul „Ingeniosul bine temperat", finalizat in 1983 cu volumul „Toxicologia sau Dincolo de bine si dincoace de rau". In 1998 a primit Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor.

Clasamentul continua cu Mircea Ivanescu, pe care Matei Calinescu il considera „cel mai important poet roman in viata, care a avut o influenta destul de larga asupra postmodernitatii romanesti si a generatiei ’80". Autorul multor volume de versuri, cum ar fi „Poeme" (1970), „Poesii noua" (1982), „Alte poeme noua" (1986), „Poezii" (1997), a primit numeroase premii literare. In 1999 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatura de catre Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania, la sugestia Comitetului Nobel al Academiei Suedeze.

Dintre cei cinci nominalizati, cele mai putine voturi le-a primit Andrei Codrescu, lucru care confirma ca popularitatea scriitorului in Romania este mult mai scazuta decit in SUA, unde locuieste din 1966. Romanul sau „Gaura din steag" („The Hole in the Flag") a fost desemnat de „New York Times" una dintre cele mai importante carti ale anului, iar „The Blood Countess" („Printesa singeroasa"), publicat in 1995, a devenit best-seller in America de Nord. Eseist, romancier si poet, a primit, printre altele, Premiul National Endowment for the Arts Fellowship, Premiul pentru literatura acordat de Towson State University si Premiul ACLU Freedom of Speech.

Campania ramine deschisa si va continua cu o serie de dezbateri care se vor desfasura in cadrul Tirgului de Carte Bookfest, care va incepe pe 6 iunie. Puteti vota pe site-ul Cotidianul sau la Tirgul de Carte, rezultatele urmind sa fie prezentate duminica, la Bookfest.