Blocul National Sindical (BNS) va lua in discutie, saptamana viitoare, un caz de incalcare a legislatiei romanesti si europene a muncii de catre compania ceha CEZ, actionarul majoritar al Electrica Oltenia. Delegatii la Consiliul National al BNS (apr
Blocul National Sindical (BNS) va lua in discutie, saptamana viitoare, un caz de incalcare a legislatiei romanesti si europene a muncii de catre compania ceha CEZ, actionarul majoritar al Electrica Oltenia. Delegatii la Consiliul National al BNS (aproximativ 150 de reprezentanti din toate ramurile economice) vor analiza situatia de la compania de electricitate si vor decide actiunile pe care confederatia le va intreprinde impotriva acestei companii, se arata intr-un comunicat al BNS.
Confederatia ii reprezinta pe sindicalistii din fosta companie Electrica Oltenia si sustine ca are informatii certe ca actionarul majoritar CEZ refuza sa respecte legislatia in domeniul muncii in cadrul reorganizarii si restructurarii companiei ca urmare a aplicarii reglementarilor referitoare la separarea juridica a serviciului de distributie de cel de furnizare incepand cu 1 iunile 2007, odata cu liberalizarea totala a pietei de energie.
Potrivit comunicatului, nu a fost parcurs procesul legal de consultare a sindicatului in vederea ajungerii la un acord referitor la protectia salariatilor prin contractul colectiv de munca si prin contractele individuale. Sindicalistii afirma ca CEZ refuza sa recunoasca si sa aplice la nivelul unitatii prevederile Contractului colectiv de munca la nivel de ramura, in special pe cele care reglementeaza nivelul salariului minim in acest domeniu de activitate.
Reprezentantii BNS considera ca politica adoptata in acest moment de compania CEZ aduce grave prejudicii salariatilor romani, fapt cu atat mai ingrijorator cu cat CEZ este o companie cu capital majoritar de stat. Biroul Executiv al BNS va propune Consiliului National luarea unor masuri ferme referitoare la informarea opiniei publice cu privire la politica antisociala a companiei CEZ si declararea acesteia ca "persona non grata".
Totodata, conducerea BNS va analiza si posibilitatea anularii, prin instanta, a contractului de privatizare din cauza nerespectarii acestuia. De asemenea, in Consiuliul National se va propune recurgerea la toate demersurile legale pentru a bloca CEZ sa achizitioneze in viitor alte societati din Romania. La acestea se vor adauga demersuri pe plan international, inclusiv sesizarea Guvernului ceh si informarea Comisiei Europene in legatura cu abuzurile companiei.
BNS spera ca autoritatile din Cehia, cele din Romania si din Uniunea Europeana vor interveni si nu vor lasa sa se ajunga la o situatie similara cu cea de la Tepro Iasi.
Consiliul National al BNS se va desfasura in perioada 12-13 iunie 2007 si o decizie in acest sens va fi luata in a doua zi de lucrari.
Compania ceha a cumparat Electrica Oltenia in aprilie 2005, in prezent detinand 51% din titlurile CEZ Oltenia. Pentru pachetul de actiuni si majorarea capitalului, compania a platit 166,5 milioane de euro. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.