30.000 de compusi chimici, de la parfumuri si sampoane la vopsele, au intrat in vizorul UE. UE cere, printr-o lege adoptata saptamina aceasta, testarea sigurantei a zeci de mii de compusi chimici, cei mai multi dintre ei fiind folo


30.000 de compusi chimici, de la parfumuri si sampoane la vopsele, au intrat in vizorul UE. UE cere, printr-o lege adoptata saptamina aceasta, testarea sigurantei a zeci de mii de compusi chimici, cei mai multi dintre ei fiind folositi in fiecare zi. Noutatea este ca, pentru prima data, responsabilitatea testarii cade pe membrii industriei, si nu pe autoritati. Companiile din domeniu vor fi obligate sa ofere date precise legate de siguranta.

Compusii periculosi, care pot cauza cancer sau modificari genetice, trebuie sa treaca printr-un sir mai lung de teste, iar daca exista o alternativa mai sigura pentru ei, producatorii sint obligati sa ii inlocuiasca. Activistii de mediu si asociatiile de consumatori sustin insa ca regulile nu merg prea departe si ca lasa loc de interpretare. Cerintele trebuie aplicate pina in 2018, asa ca producatorii au cazut de acord sa imparta costurile testarii, care ajung, potrivit Comisiei Europene, pina la 10 miliarde de euro. Oficialii europeni sustin insa ca beneficiile acestei masuri pentru sanatate si mediu se ridica la 97 de miliarde de euro. (A.B.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.