Romania a reusit sa isi mentina coalitia guvernamentala fragila suficient cat sa intre in Uniune, dar, dupa ce a devenit membra, situatia politica s-a deteriorat rapid si coalitia s-a destramat. Actualul blocaj dintre principalele doua partide ale ta
Romania a reusit sa isi mentina coalitia guvernamentala fragila suficient cat sa intre in Uniune, dar, dupa ce a devenit membra, situatia politica s-a deteriorat rapid si coalitia s-a destramat. Actualul blocaj dintre principalele doua partide ale tarii poate fi depasit numai prin alegeri anticipate, altfel criza politica va continua pana la alegerile prevazute pentru 2008, apreciaza agentia de analiza Stratfor, citata de Mediafax. Potrivit aceleiasi surse, UE este nemultumita de aceasta instabilitate, precum si de demiterea ministrului Justitiei, Monica Macovei, lucruri care au condus la incetarea procesului de reforme.
Bulgaria a fost, de asemenea, afectata de haos politic si un ritm lent al reformelor, scandalurile de coruptie impiedicand statul sa indeplineasca cerintele Uniunii. Blocul comunitar este foarte ingrijorat de crima organizata din aceasta tara, care s-a raspandit in aproape toate domeniile, apreciaza sursa citata. UE monitorizeaza atent situatia de la Bucuresti si Sofia. Desi nu se astepta ca vreuna dintre cele doua tari sa finalizeze reformele cerute in primele sase luni de la aderare, Bruxelles-ul spera macar sa vada semne de progres. In schimb, reformele au stagnat, iar situatia politica din cele doua state este mai grava decat inainte de aderare, comenteaza Stratfor. Prin urmare, UE trebuie sa decida cum pedepseste cele doua tari, pentru ca nu au reusit sa inregistreze progrese in reforme si pentru mediile lor politice tot mai haotice. Analistii amintesc ca Franco Frattini, comisarul pentru Justitie, a sugerat deja ca elaboreaza restrictii care ar putea duce la suspendarea fondurilor destinate celor doua tari. State membre ca Franta, Marea Britanie, Suedia si Olanda au criticat comisia pentru atitudinea prea "prietenoasa" si fac presiuni pentru suspendarea fondurilor, adauga sursa citata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.