Prognoza meteorologica arata mentinerea deficitului de apa din sol pe intreg teritoriul tarii, pana in luna octombrie, cele mai afectate suprafete fiind zonele din sud, sud-est si est, unde necesarul de apa se va situa cu 35% sub limitele normale, au
Prognoza meteorologica arata mentinerea deficitului de apa din sol pe intreg teritoriul tarii, pana in luna octombrie, cele mai afectate suprafete fiind zonele din sud, sud-est si est, unde necesarul de apa se va situa cu 35% sub limitele normale, au declarat reprezentantii ANM. "Pe termen scurt, in zonele de cultura din sud, sud-est si est se va mentine seceta pedologica moderata, puternica si extrema", a declarat seful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, Elena Mateescu. Potrivit acesteia, efectele mentinerii secetei se vor putea observa prin accentuarea deprecierii starii de vegetatie la culturile de toamna din aceste zone, inregistrandu-se in continuare ofilirea si rasucirea frunzelor. "Aceste efecte vor duce la repercusiuni negative asupra potentialului productiei", a mai spus reprezentantul ANM. In ceea ce priveste prognoza pentru perioada iulie-septembrie 2007, Elena Mateescu a precizat: "este de asteptat ca regimul de precipitatii sa se situeze in general la valori deficitare comparativ cu cerintele fata de apa ale plantelor agricole", potrivit estimarilor furnizate de Laboratorul de Prognoza de Lunga Durata, conform datelor de la Centrul European de Prognoza. De asemenea, reprezentantul ANM a explicat ca in zonele de sud, sud-est si est "seceta pedologica (in sol - n.r.) puternica si extrema va putea inregistra valori sub 35% din capacitatea de apa utila a solurilor". Totodata, aceleasi zone vor fi afectate de seceta si in primele doua luni de toamna, inregistrand, de asemenea, cele mai ridicate valori ale deficitelor de apa. In ceea ce priveste restul zonelor tarii, Elena Mateescu a explicat ca " pe termen scurt, rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna va prezenta valori satisfacatoare pe suprafete agricole extinse din nordul, centrul si vestul tarii". De asemenea, reprezentantul ANM a mai aratat ca in cultura de porumb din aceste zone, continutul de umiditate a solului se va incadra in limite optime, insa "pe restul suprafetelor agricole se vor mentine deficite ridicate de apa in sol, gradul de aprovizionare cu apa a solului prezentand valori scazute si foarte scazute". Astfel, potrivit reprezentantului ANM, in culturile de porumb si floarea-soarelui deficitele de apa din sol se vor mentine si chiar accentua pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.