Compania Shell a semnat, cu Petrom, contractul de vanzare a diviziei de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania, preluand 55,53 la suta din Shell Gas Romania si 60 la suta din titlurile Trans Gas Services, printr-o tranzactie estimata la 50 milioan

Compania Shell a semnat, cu Petrom, contractul de vanzare a diviziei de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania, preluand 55,53 la suta din Shell Gas Romania si 60 la suta din titlurile Trans Gas Services, printr-o tranzactie estimata la 50 milioane euro. "Shell Gas Holdings B.V. a anuntat vineri ca a semnat acordul cu Petrom pentru vanzarea diviziei de GPL din Romania. Petrom, partenerul Shell in cadrul Shell Gas Romania si Trans Gas Services, si-a exercitat dreptul de preemptiune prevazut in cadrul acestor acorduri de tip joint-venture", se arata intr-un comunicat Shell. In luna martie, Shell a anuntat ca a convenit sa vanda firmei franceze Rubis afacerea cu GPL din Romania, Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia. Pentru Romania, tranzactia a avut conditia de neexercitare a unui drept de preemtiune detinut de Petrom.

Anterior semnarii contractului, Shell avea o cota de 17%

Shell Gas Romania a fost fondata in anul 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%. La inceputul lunii mai, Petrom a hotarat sa-si exercite dreptul de preemtiune la achizitia pachetului majoritar de actiuni la firmele Shell Gas Romania si Trans Gas Services, de la grupul Shell, operatiune in urma careia va deveni cel mai mare operator de pe piata locala de GPL. Finalizarea tranzactiei este conditionata de semnarea documentelor cu Shell Gas (LPG) Holding BV si de avizul Consiliului Concurentei (CC), preconizat a fi obtinut in trimestrul al treilea din 2007. "Aceasta tranzactie este in linie cu strategia Shell de orientare catre upstream si un downstream profitabil, printr-o optimizare a portofoliului sau si de a crea maximum de valoare atat pentru clientii sai cat si pentru actionari", se mai arata in comunicat. Petrom este prezent pe piata de GPL din Romania, in principal prin propria retea de distributie butelii, precum si prin participatiile de 44,47% in Shell Gas Romania, cel mai mare operator pe piata de distributie a buteliilor, si 20% in Trans Gas Services, furnizor de propan din import, potrivit Mediafax. Din cele circa 600 de statii detinute de Petrom, aproximativ 300 comercializeaza butelii. Inaintea semnarii contractului cu Shell, Petrom detinea o cota de piata de circa 17% pentru distributia de butelii si de 2% pentru autogaz.

Shell a facut investitii de peste 200 mil. dolari

Shell Gas Romania si Transgas Services au ramas singurele afaceri ale Shell in Romania, dupa ce grupul petrolier a vandut companiei ungare MOL, in noiembrie 2004, ultimele benzinarii detinute - 59 de statii - precum si activitatile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie.
Shell Gas Romania detine doua capacitati de inmagazinare, opereaza 17 depozite la nivel regional si 5.600 de puncte de vanzare de GPL, alimentand peste un milion de clienti casnici. Shell a intrat pe piata romaneasca in anul 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii. Firma a intentionat sa realizeze explorari si exploatari petroliere, insa fara rezultat.
Compania face parte din grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell, care are activitati in domeniul explorarii, productiei si distributiei de gaze si petrol la nivel mondial.
Petrom a realizat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei. Din anul 2004, OMV detine controlul asupra Petrom, cea mai mare companie petroliera a Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.