Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere decid astazi daca motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plecea€¯ este depusa regulamentar in Parlament si daca va putea intra in dezbateri sau nu. Motiunea a fost inregistrata numai la Senat, intrucat la Camera Deputatilor a ajuns cu mai putine semnaturi decat cele minime, prevazute de regulament. Democratii au anuntat, ieri, ca motiunea impotriva Guvernului va fi depusa din nou saptamana aceasta. Chiar daca vor reusi, din a treia incercare, sa finalizeze demersul, sansele ca Parlamentul sa retraga sprijinul Executivului sunt minime. Pentru ca motiunea de cenzura sa fie considerata adoptata, trebuie sa fie votata in plenul reunit al celor doua Camere cu majoritate calificata. Din partea opozitiei, in afara de initiatori, niciun partid nu si-a anuntat sprijinul. Vadim Tudor a spus ca, cel mai probabil, reprezentantii PRM se vor abtine de la vot, iar liderii PSD au precizat inca de saptamana trecuta ca demersul PD este unul inutil. Potrivit senatorului Sabin Cutas, "este posibil ca parlamentarii PC sa voteze motiunea, dar numai daca vor fi siguri ca PD si Traian Basescu isi vor asuma guvernarea". "Lucru de care ma indoiesc", a adaugat Cutas.

Boc: Nu negociem cu PSD

Pentru ca demersul democratilor sa aiba succes este necesar sprijinul social-democratilor. Potrivit deputatului Victor Ponta, formatiunea pe care o reprezinta va lua o decizie finala spre sfarsitul saptamanii, in urma intalnirii cu reprezentantii din teritoriu.
Democratii au insistat, in schimb, ca nu poarta niciun fel de negocieri cu PSD. "Daca PSD si PNL initiaza negocieri pentru crearea unei majoritati parlamentare care sa asigure stabilitate Guvernului Tariceanu, este un act firesc si asteptat. Transparentizarea relatiei dintre cele doua formatiuni trebuie sa se produca, aceasta fiind si una dintre ratiunile pentru care am initiat motiunea de cenzura", a spus Emil Boc. In plus, vicepresedintele Cezar Preda a sustinut, ieri, ca este un nonsens sa spui ca exista intelegeri cu PSD pe asemenea chestiuni. "Cine din partid mai deschide subiectul unor astfel de negocieri risca sa fie dat la o partea€¯, a adaugat vicepresedintele PD.
El a acuzat "coalitia celor cinci partide" ca face presiuni asupra celor care vor sa semneze motiunea.

Initiatorii, acuzati de fals

Senatorul PRM Gheorghe Funar sustine, intr-un denunt penal adresat procurorului general Codruta Kovesi, ca PD si PLD au falsificat mai multe semnaturi de pe lista de sustinere a motiunii de cenzura si solicita cercetarea si trimiterea in judecata a vinovatilor.
El da ca exemplu cazul senatorului Ioan Talpes, despre care a spus ca este plecat de mai multe zile din tara, intr-o delegatie in strainatate. Funar semnaleaza si cazurile a 10 senatori si deputati care apar pe tabelul respectiv, dar care in ultimele 5 zile din luna mai nu au fost in Bucuresti, intrucat acestia au ramas in circumscriptiile electorale.
De asemenea, deputatul PNL Horea Uioreanu cere Parchetului sa se autosesizeze in cazul semnaturilor duble ale senatorului PLD Gheorghe Flutur, fiind vorba de un caz de fals in acte publice. El nu exclude posibilitatea aparitiei unor "noi surprize", la inceputul saptamanii viitoare, pe listele de semnaturi si faptul ca si alti parlamentari sa isi retraga semnaturile, cum a facut senatorul Mihai Lupoi. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a returnat de doua ori motiunea grupurilor PD, intrucat lipseau numarul de semnaturi necesare initierii unui astfel de demers.