Mai putin de jumatate dintre absolventi spera ca vor reusi prin forte proprii, iar majoritatea isi schimba prioritatile dupa ce se angajeaza, arata un sondaj al Ministerului Muncii.

Tinerii considera ca, pentru a putea avea o cariera in Romania, cea mai importanta conditie este provenienta dintr-o familie instarita, mai degraba decit munca. Aceasta este una dintre concluziile studiului „Probleme actuale ale populatiei tinere din Romania" publicat pe site-ul Ministerului Muncii (MMFES). „Munca nu este privita de catre tinerii romani drept o cale importanta de reusita in viata in Romania. Doar 11% dintre cei intervievati considera munca drept prima conditie pentru reusita in viata", se arata in cercetarea MMFES. Analiza comparativa pe 2004 si 2006, in care au fost intervievati 1.103 tineri intre 15 si 29 de ani, arata ca 44% cred ca vor reusi prin forte proprii, in timp ce 54% pun reusita pe seama factorilor exteriori. Astfel, 28% dintre ei considera ca bogatia familiei le garanteaza un trai bun in Romania, 18% mentioneaza o calificare cit mai inalta, iar 13%, o retea de oameni bine situati. Succesul este pus pe seama norocului de 5% dintre respondenti, in timp ce 9% marseaza pe inteligenta si talentul innascute, iar 6% aleg ambitia si perseverenta. Dupa trei ani de activitate, absolventii romani vor „salarii de 500 de euro si functii de conducere", in timp ce tinerii care nu au experienta profesionala „au asteptari salariale medii", care pleaca de la un venit lunar de 300 de euro, se mai arata in studiu. Loialitatea lor este relativ scazuta, iar cele mai vinate functii sint in IT, marketing, vinzari, resurse umane si proiectare/design. Daca, in 2004, peste 80% dintre tinerii intervievati si-au exprimat dorinta de a avea un loc de munca bine platit, in 2006 doar 35% s-au declarat multumiti de salariu, potrivit aceluiasi studiu. Alte asteptari, cum ar fi dorinta de a face ceva interesant, utilizarea cunostintelor, ambianta placuta, programul satisfacator sau sansele de promovare, le-au fost intrecute de realitate in 2006.

80% dintre tineri vor sa emigreze Studiul Ministerului Muncii mai arata ca doar 21% dintre tinerii romani cred ca se pot realiza mai usor in Romania decit in strainatate si ca „mirajul muncii in strainatate afecteaza aproximativ un sfert dintre tinerii profesionisti". Printre principalele motive pentru care ei aleg sa migreze se numarau, in 2006, o slujba temporara, turismul sau studii de specialitate sau calificari. Doar 8% au declarat ca vor sa se stabileasca in afara granitelor.

Pentru a vedea cele doua documente ale Ministerului Muncii, accesati www.cotidianul.ro/select