Din epopeea aprobarii normelor interne ale bancilor au razbatut, pina mai ieri, informatii lipsite de interes imediat pentru publicul imprumutator.

Pe cind despre aprobarea normelor interne ale bancilor se vorbea cu jumatate de gura. Din motive de maxima confidentialitate, un inalt functionar BNR mi-a declarat off the record ca bancherii comerciali nu vor avea nici un motiv de bucurie. Ideea in sine mi s-a parut ciudata, in contextul in care bancherii salutau in cor gestul bancii centrale de a renunta la restrictiile de creditare impuse de sus. Nu stiau bancherii nostri prea bine despre ce e vorba, visind cu ochii deschisi la profituri uluitoare de pe urma imprumuturilor fara avans la care se vor inghesui romanii. Intr-un limbaj mai putin academic, functionarul cu pricina mi-a explicat franc: se vor lua cu miinile de cap cind vor vedea cu adevarat care sint cerintele de prudenta bancara.

Razboiul intestin care s-a desfasurat ulterior prin birourile de specialitate din BNR, cu bancheri trimisi acasa cu normele in brate spre a fi refacute, a demonstrat cu asupra de masura cita dreptate avusese omul. Nu mai departe de saptamina trecuta, nemultumirile bancherilor au ajuns la apogeu si au culminat cu opozitie comuna impotriva tiranilor de la BNR. Din punctul de vedere al clientului roman de banca, toate aceste informatii au fost lipsite de interes imediat. Expectativa s-a prelungit suficient de mult si, de citeva zile, clientii pot da buzna la doua dintre cele treizeci si noua de banci comerciale romanesti pentru a constata pe propria piele, respectiv leafa, cit de relaxate sint imprumuturile in noile conditii.

Deunazi, proaspatul presedinte al ultimei banci de stat, dar si sef al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), l-am numit pe dl Radu Gratian Ghetea, a inchis din punctul meu de vedere cercul discutiilor pe seama normelor de creditare.

Limita de indatorare impusa de banca centrala, de 30% pentru creditele de nevoi personale, 35% pentru creditele ipotecare si un maxim de 40% din totalul veniturilor nete, este destul de flexibila pentru a atrage suficient de multi clienti, a spus Domnia sa. Ironia sortii face, cred, ca unul dintre sefii din banci cei mai implicati in zisul „razboi" cu BNR sa furnizeze prima informatie de valoare pentru clientii de banca: era mai bine inainte…