Daca as putea, as inchide statiunea Olimp, si-a manifestat "multumirea" fata de starea litoralului Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul Turismului. Astfel, reprezentantii ministerului de resort s-au declarat extrem de nemultumiti de starea s

Daca as putea, as inchide statiunea Olimp, si-a manifestat "multumirea" fata de starea litoralului Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul Turismului. Astfel, reprezentantii ministerului de resort s-au declarat extrem de nemultumiti de starea statiunii Olimp inainte de deschiderea sezonului estival si au afirmat ca vor avea discutii cu conducerea AVAS pentru o privatizare cat mai rapida a statiunii in cauza. La randul sau, ministrul Turismului, Ovidiu Silaghi, a declarat, dupa vizitarea complexurilor de pe litoral, ca va discuta cu presedintele AVAS pentru accelerarea privatizarii statiunii Olimp, dupa ce a constatat ca implicarea capitalului privat pe litoral a dus la imbunatatirea conditiilor oferite turistilor. "Vom propune Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului sa scoata cat mai repede la privatizare hotelurile Amfiteatru, Panoramic si Belvedere din statiunea Olimp", a spus Silaghi.
Ministrul a mai spus ca hotelurile privatizate in anii anteriori, si unde au fost realizate investitii, au rezultate din ce in ce mai bune, in timp ce locatiile cumparate doar in scop imobiliar nu vor avea nici in acest an turisti. AVAS a vandut in luna martie Complexul Neptun, parte a societatii Olimp Estival 2002, catre societatea Grand Plaza Hotel SA Bucuresti, parte a grupului Howard Johnson. Cu banii obtinuti din vanzarea activului, societatea Olimp urma sa isi plateasca datoriile si sa investeasca in celelalte active: hotelurile Amfiteatru, Belvedere si Panoramic, pe care le mai detine societatea Olimp Estival 2002. AVAS a devenit, in august 2006, actionarul majoritar al societatii, cu 54% din capitalul social, prin transferul acesteia de la RA-APPS.

Silaghi vrea plajele la Consiliile Locale

Totodata, Ovidiu Silaghi sustine ca plajele ar trebui sa treaca din administrarea Ministerului Mediului in cea a Consiliilor Locale, pentru o mai buna administrare. "Vom avea o discutie cu cei de la Ministerul Mediului pentru a vedea cum le putem "multumi" pentru dezastrul in care se afla o mare parte din plaje. Cred ca administratorul cel mai bun este tot Consiliul Local", a afirmat Silaghi.
Ministrul a mentionat ca institutia pe care o conduce nu are insa parghiile legislative pentru adoptarea unei astfel de decizii. "Exista un proiect de lege promovat de deputati constanteni care prevede transferul plajelor catre Consiliile Locale. Eu, in calitate de deputat, nu pot decat sa votez aceasta lege", a continuat Silaghi. El s-a aratat convins ca actul normativ va fi aprobat de Parlament.

Facilitati pentru hotelieri

Intr-o alta ordine de idei, Ministerul Turismului a propus Guvernului o ordonanta de urgenta pentru a acorda facilitati hotelierilor care angajeaza personal pentru sezonul estival, a declarat secretarul de stat Lucia Morariu. Ordonanta prevede ca angajatii in sectorul turistic sa beneficieze de ajutor de somaj, daca au lucrat sase luni. "Forta de munca este una din marile probleme cu care se confrunta litoralul romanesc. Vrem sa convingem guvernantii sa adopte cat mai curand ordonanta pentru ca ea sa intre in vigoare din acest sezon", a spus Lucia Morariu. Ea a mai precizat ca in cateva zile pe plaje vor aparea si punctele sanitare si salvamarii.

Numarul turistilor pe litoral va creste cu 15%

Numarul de turisti pe litoralul romanesc va creste anul acesta cu 15%, agentiile de turism avand in mai solicitari cu 50% mai mari decat anul trecut, a declarat secretarul de stat in Ministerul IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, Lucia Morariu. "Am observat ca autoritatile locale s-au mobilizat in acest an si au reusit sa se inteleaga, iar acest lucru se vede pentru ca statiunea Mamaia este mult diferita fata de anul trecut", a declarat Morariu. "In 2006 am fost in plin scandal al plajelor si de data aceasta am purtat discutii din timp pentru a evita astfel de probleme care i-ar fi indepartat pe turisti de litoral", a adaugat ea. Secretarul de stat a mai estimat ca turismul de eveniment va creste in 2007 cu 100%, iar in 2008 se va dubla din nou.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.