Tabloida sau generalista, presa din Romania a gasit repede vinovatul pentru moartea lui Bogdan Costache. Cu ghicitoare aduse in platou pentru a comenta tragedia, reconstituiri 3D, insinuari si reportaje in casa scarii, jurnalistii s-au folosit de intregul arsenal justitiar si senzationalist pentru a o pune la zid pe "profa adulterina"

Anchetatorii nu s-au pronuntat inca oficial si asteapta raportul autopsiei de la INML in cazul mortii lui Bogdan Costache, elevul de 18 ani indragostit de profesoara sa, Corina Vasile. In paralel insa, jurnalistii romani s-au intrecut in a da verdictul si a arata cu degetul spre vinovat. Cotidianul lanseaza o dezbatere despre felul in care au tratat media din Romania acest subiect, greselile, exagerarile si omisiunile abordarilor jurnalistice.

Pe 26 mai, „Evenimentul zilei" titra: „Sa mori din dragoste de profa". Cazul a tinut, de altfel, in citeva rinduri prima pagina a cotidianului editat de Ringier, dar si a concurentilor de la „Jurnalul National". Tabloidele au plusat ca de fiecare data. SMS-urile, jurnalele intime, vecinii, colegii si rudele, intreaga viata a celor doi, dar si a celor din jurul lor, au fost descusute in amanunt de „Libertatea", „Click", „Ziarul" sau „Cancan". Televiziunile au marsat cu stiri de cinci-sase minute, cu imagini de la locul decesului, de la inmormintare si din curtea scolii in care a fost huiduita Corina Vasile.

Dupa citeva seri intense de dezbatut tragedia, Dan Diaconescu a chemat si o ghicitoare sa se pronunte si sa reconstituie faptele. Previziunile acesteia au adus OTV-ului 7,4 puncte de rating, joi seara, intre orele 22.45 si 23.00, mentinind un rating ridicat pe tot restul serii, in contextul in care televiziunea are in medie, pe zi, 0,5 rating pentru publicul urban.

Si in Pache Protopopescu, si in Baneasa s-a realizat insa o adevarata desfasurare de forte pentru reconstituirea dramei. Antena 1 a punctat inca din ziua sinuciderii cu reconstituirea in 3D a aruncarii in gol si cu formulari insinuante ale reporterilor, de genul: „La inmormintare, Corina s-a comportat ca un membru al familiei si a pozat in profesoara impecabila". In tot acest timp, PRO-ul a ripostat cu comentarii ale reporterilor de la fata locului: „Corina se comporta ca un om care ar avea ceva de ascuns". Iar declaratiile martorilor sau postarile de pe site-ul televiziunii la adresa profesoarei au fost alese pe sprinceana in realizarea stirii: „Sint revoltata pina la Dumnezeu. L-a distrus fizic, psihic" (fosta invatatoare a tinarului); „Nenorocita asta" (mama sotului Corinei); „Cu siguranta, profesoara are probleme psihice" (o internauta). O marturisire a fostei diriginte a Corinei a ajutat PRO TV-ul sa cada inclusiv intr-un registru OTV-ist: „Profesoara era adventista si facea prozelitism in rindul colegilor".

Sursele judiciare au oferit cele mai multe detalii de culise. „Nu a lasat nici un bilet, dar surse din cadrul anchetei spun ca baiatul era indragostit lulea de profesoara sa", este exprimarea-sablon regasita in cadrul stirilor Antena 1 si PRO TV. Ultima discutie dintre cei doi, confirmarea faptului ca intre ei nu au existat relatii intime in ziua incidentului sau schimbul de SMS-uri sint toate luate din gura anonima a anchetatorilor, desi reporterii PRO TV nu au uitat sa spuna ca profesoara „a fost audiata in mare taina".

Rascolirea intimitatii a mers, in cazul ambelor televiziuni, de la frunzaritul site-ului personal al celui decedat pina la intrebari cu usa intredeschisa adresate celor implicati sau cadre trase direct din garsoniera. Antena 1 a avut grija sa ia site-ul personal al elevului la puricat, gasind chei de interpretare a gestului in pasaje precum „As vrea sa ma regasesc intr-o alta viata".

Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a inceput deja un studiu de caz pe acest subiect si a analizat pina acum televiziunile PRO TV, Antena 1 si Prima TV, alaturi de tabloidele „Libertatea", „7Plus" si „Click". Ionut Codreanu, coordonator proiecte AMP, arata pentru Cotidianul citeva din concluziile intermediare ale cercetarii.

„Daca, in prima zi, stirea era plasata undeva pe la mijlocul jurnalului si eram anuntati ca un tinar a cazut in mod suspect de la etajul noua, de a doua zi jurnalistii incep sa mearga tot mai mult pe directia relatiei dintre profesoara Corina Vasile si elevul Bogdan Costache. Incep speculatiile in mod agresiv, stirea este prezentata si la Antena 1, si la PRO TV in deschiderea jurnalului. E ca intr-un serial care te tine cu sufletul la gura. Profesoara este sanctionata moral. Cuvintul «adulterina» este un cuvint-cheie in toate relatarile lor", spune Ionut Codreanu. „Ce ne-a atras atentia a fost faptul ca, in jurul unui singur articol de pe editia online a «Evenimentului zilei», erau in jur de 470 de comentarii, ceea ce iti da o dimensiune foarte mare asupra gradului de coeziune a publicului la astfel de mesaje", adauga acesta.

Cazul a tinut mai bine de o saptamina prima pagina a ziarelor, capul jurnalelor de stiri si tema de dezbatere a talk-show-urilor. Mediatizarea lui, departe de a fi epuizata, arata ca presa, ca si publicul, vrea sa ajunga cit mai repede la vinovati.

„Aspectul moral ar fi meritat timp de emisie" Organizatiile de media nu au luat nici o pozitie fata de modul in care presa a reflectat moartea lui Bogdan Costache. Cei care le conduc au formulat insa, pentru Cotidianul, citeva amendamente la conduita redactiilor autohtone.

Consiliul National al Audiovizualului va lua cazul in discutie in sedinta de azi, a spus Attila Gasparik, presedintele interimar al institutiei, refuzind sa se pronunte inainte de a vedea monitorizarea.

In schimb, presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, sustine pentru Cotidianul ca presa nu a incalcat nici o regula deontologica in prezentarea subiectului. „E o chestie de morala. Pentru fiecare jurnalist si publicatie in parte. Nu puteam sa ne implicam in acest caz, si asa sintem acuzati ca luam prea des pozitii", a explicat Tudor Popescu. Exagerari si greseli s-au facut insa, in opinia presedintelui CRP: „A fost tratat mult prea telenovelistic, presa a luat prea mult in discutie partea senzationalista. S-a marsat prea mult pe povestea de iubire si s-a ignorat un adevar simplu: o femeie adulta nu are voie sa se joace cu psihicul labil al unui adolescent".

„Nu a existat o retinere in a expune si a merge dincolo de semnificatia tragica, dar personala a cazului. Am vazut ziare cu pretentii care faceau o abordare tabloidizanta a subiectului", apreciaza Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

Citarea surselor judiciare, a celor din procuratura sau declaratii ale martorilor nu reprezinta o practica deontologica, spune Ioana Avadani (foto). In privinta pozelor facute in casa profesoarei sau a accesului la SMS-urile schimbate intre elev si profesoara, directorul CJI considera, de asemenea, ca mass-media se departeaza foarte tare de notiunea de jurnalism. „La acest gen de probe, intre ghilimele, nu se ajunge decit cu consimtamintul celor in posesia carora se afla fie familia, fie institutiile statului. Nu vad insa care este interesul public in toata aceasta desfasurare de forte", spune directorul CJI.

O serie de aspecte au fost omise, mai crede Ioana Avadani: „Ramine aspectul moral care ar fi meritat o dezbatere, ramin declaratiile ministrului Invatamintului, care ameninta cu pedeapsa in lipsa oricarui mecanism de sanctionare. Sint aspecte pe care se putea merge jurnalistic, insa ne cantonam in drama personala pe care o exploatam cu cinism".

O poveste greu de recunoscut Bogdan Costache a murit pe 24 mai, in urma unei caderi in gol de la etajul noua, din blocul profesoarei care il medita la limba romana. Elevul de 18 ani avea o relatie de aproape un an cu aceasta, iar legatura lor ajunsese la cunostinta parintilor lui si a sotului ei. Corina Vasile, transferata de curind la Liceul Teoretic "Lucian Blaga", este casatorita de cinci ani cu inginerul Dragos Vasile. Desi nu a recunoscut initial legatura cu adolescentul, ea a povestit intr-un final anchetatorilor sirul evenimentelor. Profesoara a admis relatia intima cu Bogdan, adaugind ca a incercat sa-i puna capat in citeva rinduri, insa tinarul ar fi amenintat-o ca se va sinucide.

148.000 de vizionari 148 de mii de internauti au accesat, pe youtube.com, una dintre secventele postate in «memoria lui Bogdan Costache aka Ralph». 338 dintre ei au si comentat imaginile si povestea trista a elevului.

Trailerul unui film despre relatiile intime elevi - profesori, la www.cotidianul.ro/select