Pacientii vor avea in fiecare spital o cutie de reclamatii pentru a sesiza abuzurile.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut ieri instalarea in spitale a unor cutii pentru reclamatii, unde pacientii sa sesizeze lipsa medicamentelor sau cazurile de malpraxis, potrivit MEDIAFAX. "Aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare revine managerului. Acesta trebuie sa gaseasca solutii in cazul in care un anumit tip de medicament s-a epuizat", a spus ministrul. Mai mult, reclamatiile privind cazurile sau suspiciunile de malpraxis sint de competenta Colegiului Medicilor - pentru doctori - si a Ordinului asistentilor medicali si moaselor - pentru asistenti.

Ministrul a avut aceasta initiativa datorita asaltului de cereri adresate direct ministrului si nu managerului de unitate medicala. "Cred ca a sosit timpul ca fiecare manager sa raspunda pentru modul in care se desfasoara activitatea din unitatea sanitara pe care o conduce, intrucit pentru asta sint platiti bine. Oamenii s-au obisnuit sa ceara socoteala ministrului pentru orice. Daca un medic nu-si face datoria, trebuie sa raspunda ministrul. Daca nu sint medicamente, la fel. Nu este corect...", a afirmat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu a facut apel si la pacienti, cerindu-le sa-si citeasca drepturile si sa "lupte pentru ele". "Din pacate, bolnavii nu-si cunosc drepturile, de aceea nu stiu cui si ce sa ceara atunci cind sint nemultumiti de anumite servicii medicale", a atentionat Nicolaescu. Cutia pentru reclamatii va fi instalata in spatii speciale si va fi securizata.

300 de milioane de euro pentru sanatatea romanilor Nicolaescu va aloca in perioada 1 iulie 2007-30 iunie 2008, cu posibilitate de prelungire inca trei luni, 300 de milioane de euro pentru un set complet de analize pe care romanii le vor face la recomandarea medicilor de familie, potrivit NewsIn. Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei va include un set de noua analize. Ministrul a adaugat ca este convins ca medicii de familie vor avea profesionalism si vor avea retineri in prescrierea de analize celor care nu au nevoie de asa ceva. Suma de 300 de milioane de euro provine exclusiv din bugetul ministerului si rezulta din incasarile realizate in urma taxei de viciu.