Au incercat sa ne distruga copilaria, adolescenta, tineretea. Au vrut sa ne perverteasca visurile, idealurile, sperantele. Prin santaj, amenintari, presiuni de tot felul, sistemul comunist si acolitii lui fanatici s-au straduit sa ne indobitoceasca,
Au incercat sa ne distruga copilaria, adolescenta, tineretea. Au vrut sa ne perverteasca visurile, idealurile, sperantele. Prin santaj, amenintari, presiuni de tot felul, sistemul comunist si acolitii lui fanatici s-au straduit sa ne indobitoceasca, sa ne transforme intr-o gloata cenusie, supusa, mereu cu ochii in jos. Si unde s-a putut observa cel mai bine aceasta imensa actiune ideologica de murdarire, de uratire a mintilor noastre? La nivelul cel mai pur al inocentei, la nivelul copilariei. Asupra acestui fenomen s-a aplecat timp de aproape 35 de ani profesorul Dorel Zaica, strangand intr-o antologie naucitoare ("Cronica involuntara: marturisiri la varsta copila"), editata de Muzeul Taranului Roman, dar cu o parte ramasa inca un manuscris, raspunsuri (la intrebarile profesorului) preluate de la copii cu varste cuprinse in genere intre 7 si 10 ani. Unele de un haz nebun, altele la care rasul, ca in filmele lui Lucian Pintilie, iti ingheata pe buze. Dar mai bine sa dau cateva exemple: "Ce este surpriza?" "Surpriza e cand un om il cheama pe alt om la masa". "Ce este sufletul?" "Sufletul e cand iti pune mama prajituri pe farfurie si ii lasi prajituri si lu' ala mic". "Cum mor microbii? Pe ei cine-i imbolnaveste?" "Pe microbi ii imbolnaveste viata lor mizerabila". "Ce e pionierul?" "Pionierii sunt ca sa vina cand sunt chemati la activitate. E o cinste sa fii pionier, fiindca treci clasa". "Ce este acela un minister?" "Minister inseamna cand scrie ceva si se duce la alt om si omul ala il trimite la alt om". "Ce este umbra?" "Umbra e o forma de intuneric". "Daca se face lapte praf si supa praf, de ce nu se face si apa praf?" "Nu se poate face apa praf, cum se face laptele sau supa, ca ne ajunge atata praf". "Cum e casa in care locuiesti?" "Casa noastra e foarte incapatoare. Ea are si un balcon in care locuieste bunica". "Ce sunt comunistii?" "Comunistii sun aia care umbla cu fanfara". "De ce ursii spun mereu: mor, mor?" "Ursii spun mereu mor, mor pentru ca este mai greu sa spui: traiesc, traiesc". "Este o asemanare intre pofta si foame?" "Este si o asemanare intre pofta si foame: cand ti-e pofta, n-ai bani, iar cand ti-e foame, n-ai mancare". "Ce este aceea incurcatura?" "Incurcatura e cand te duci pe strada si vezi un barbat vopsit la cap si il intrebi: Tanti, unde e Pantelimonu?" "Ce sunt turistii?" "Turistii inseamna cand vin alti oameni din alta tara". "De ce viziteaza conducatorul tarii noastre alte tari?" "Tovarasul Nicolae Ceausescu face vizite in alte tari ca sa defileze el". "Ce sunt musafirii?" "Musafirii sunt, ca la mine, la tata, a venit trei musafiri, ca sa-l vada pe tata, ca a iesit din inchisoare si a baut toata ziua".
No comment.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.