Peste 101.447 locuinte sunt acum in constructie in tara, in diferite faze de executie. Cu toate astea, cererea de case si apartamente nu va putea fi acoperita mai devreme de 5-10 ani.

Cererea de locuinte este atat de mare incat nu va putea fi satisfacuta prea curand, chiar daca buldozerele si macaralele lucreaza din plin. La sfarsitul lunii martie, erau in diferite stadii de executie 101.447 locuinte, din care aproape 40% se aflau in faza de finisaj, pentru 32% se lucra la ridicarea structurilor, iar la 29% din cladiri se executa turnarea fundatiilor, conform datelor furinzate de catre Institutului National de Statistica. "Ritmul se va accelera, in doi-trei ani vom vorbi de 200.000-300.000 de locuinte construite intr-un an", spune Ioan Catutoiu, general manager la firma de consultanta imobiliara RealTime. El adauga ca oferta va incepe sa acopere cererea in 5-10 ani, in functie de viteza cu care se va construi, intr-un scenariu moderat nu mai devreme de 8-9 ani.

PRETURI. Apartamentele sau casele construite in ansamblurile rezidentiale se vor scumpi in urmatorii doi-trei ani, in medie, cu 15-20% anual, iar cererea va ajunge la 10.000 de unitati pe an pana in 2010, se arata in cel mai recent raport al companiei Colliers International. "Proiectele de calitate se vor bucura de o crestere mai mare, in timp ce altele, cum ar fi cele din zone neatractive, au toate sansele sa mentina preturile initiale", apreciaza analistii Colliers. Promotorii din imobiliar se vor orienta catre segmentul clasei medii si mici si vor parasi segmentul de lux, care nu va mai constitui o afacere la fel de prospera precum cea a clasei medii. Noile proiecte destinate clasei de mijloc vor avea drept locatii cartierele traditionale de apartamente din diferite zone, cum ar fi cea de vest, care incepand cu 2006 au inceput sa fie din ce in ce mai atractive", se mai arata in raportul Colliers. "Salariile vor creste, si peste doi-trei ani o familie din clasa medie isi va permite sa plateasca cu usurinta o rata de 800-1.000 de euro", spune Catutoiu.

REGIONAL. In primele trei luni din acest an au fost finalizate 7.238 de case, conform datelor furnizate de catre Institutului National de Statistica. Este o crestere importanta, de 47%, insa se datoreaza in proportie covarsitoare, de peste 95%, sectorului privat. Din fonduri publice s-au finalizat doar 301 locuinte, cu o treime mai putin decat in primele trei luni ale anului trecut. Bucurestiul conduce in topul regiunilor dupa numarul constructiilor finalizate, cu 1.517 locuinte, urmat de regiunile Nord-Est (1.029), Sud-Est (998) si Sud-Muntenia (972). Distributia in profil regional pune in evidenta o tendinta de crestere a numarului locuintelor terminate in toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante cresteri au fost inregistrate in regiunile de dezvoltare Bucuresti - Ilfov (+ 416 locuinte), Centru (+ 381 locuinte), Nord - Est (+374 locuinte) si Nord - Vest (+ 360 locuinte). Problema este ca majoritatea locuintelor sunt construite in Bucuresti si-n orasele mari, insa acest dezechilibru se va mai mentine cativa ani, dupa care se va reduce. "Dezvoltatorii se vor orienta si catre orasele mai mici", spune Ioan Catutoiu, general manager la firma de consultanta imobiliara RealTime.


Venituri in crestereSalariul mediu net este si el in crestere, conform datelor furnizate de INS. In luna aprilie, acesta a fost de 1.027 lei, cu 1,4% mai mult decat in martie. Cel mai bine au castigat salariatii din sectorul de intermediere financiara, care au avut un salariu mediu de 3.002 lei, iar cele mai mici venituri le au salariatii din industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei (573 lei). Castiguri nete peste medie se inregistreaza in industria extractiva (2.009 lei), energie electrica si termica, gaze si apa (1.507 lei), industria metalurgica (1.246 lei), sectorul prelucrarii petrolului (1.930 lei), iar sub medie, in constructii (865 lei), comert (856 lei), sanatate si asistenta sociala (882 lei), industria prelucratoare (853 lei).

Tranzactii-recordFebra constructiilor a cuprins intreaga Romanie. Numarul si valoarea tranzactiilor imobiliare se va dubla in acest an si va ajunge la 1,7 miliarde de euro, estimeaza analistii de la Colliers. Acestia precizeaza ca anul trecut au fost incheiate 19 tranzactii insumand 850 milioane de euro. Spre deosebire de alti ani, au avut loc si tranzactii pe piata hoteliera si cea a spatiilor industriale, in valoare totala de 70 milioane de euro. "In incercarea de a-si maximiza randamentul, din ce in ce mai multe fonduri se vor indrepta catre parteneriate sau chiar catre dezvoltari de proiecte proprii", se arata intr-un studiu Colliers. Consecinta va fi  o comprimare a randamentelor investitiilor in toate sectoarele pietei imobiliare pana la un nivel comparabil cu cel din tarile vecine, membre ale Uniunii Europene, respectiv 6% pentru cladirile de birouri de clasa A si in jurul valorii de 6,5% pentru centre comerciale", se mai arata in studiul citat.