Bugetul general consolidat a revenit pe excedent la finele lunii aprilie, inregistrind un surplus de 1,337 miliarde de lei, adica 0,3% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat, dupa primele patru luni ale anului, la 37,727 miliarde de lei, iar cheltuielile facute au ajuns la doar 36,389 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor. Bugetul a ajuns astfel la un excedent de 1,337 miliarde de lei, adica 0,3% din PIB, in conditiile in care, in primele trei luni ale anului, a fost raportat un deficit de 0,12% din PIB, respectiv 449,8 milioane de lei. Datele sint conforme cu previziunile ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El declarase, la sfirsitul lui aprilie, ca dupa primele patru luni bugetul general consolidat va inregistra un excedent estimat la 0,3% din PIB, pe fondul reducerii deficitului bugetului de stat.

Bugetul de stat s-a mentinut pe deficit, diferenta dintre venituri (14 miliarde de lei) si cheltuieli (16,77 miliarde de lei) totalizind, la finele lunii aprilie, 2,76 miliarde de lei. Ponderea veniturilor bugetului general in PIB estimat pentru acest an, de 390,3 miliarde de lei, reprezenta, la sfirsitul perioadei ianuarie - aprilie, 9,7%, usor peste nivelul cheltuielilor, de 9,3%. Deficitul bugetului de stat a fost compensat de excedentul bugetelor locale. Aici, ritmul de crestere a veniturilor l-a devansat cu mult pe cel al cheltuielilor, excedentul depasind 3 miliarde de lei.

Ministerul Economiei si Finantelor va propune Guvernului, in aceasta luna, o rectificare bugetara, care va presupune reducerea unor cheltuieli si compensarea altora prin cresterea veniturilor, astfel incit deficitul bugetar calculat conform standardelor europene ESA sa se incadreze in 2,8%, potrivit ministrului Economiei si Finantelor.

Vosganian a aratat, la finele lunii mai, ca rectificarea este obligatorie pentru ca trebuie sa raspunda solicitarii Comisiei Europene de a demonstra ca deficitul nu va depasi in acest an 3% din PIB, nivel maxim stabilit prin criteriile de la Maastricht. Anul trecut, deficitul bugetar calculat conform metodologiei sistemului european de conturi (European System of Accounts - ESA 95) a fost de 6,5 miliarde de lei, echivalentul a 1,9% din PIB. Indicele este superior celui de 1,7% anuntat de autoritati, dar calculat pe baza unei metodologii diferite.

Pentru acest an, Guvernul a stabilit un plafon al deficitului bugetar de cel mult 2,8% din PIB. Anul trecut, limita a fost de 2,5% din PIB. Dupa primele zece luni ale anului insa, bugetul general consolidat intregistra un excedent de 2,4% din PIB. Motivele au tinut de cheltuieli mai mici, si nu de o crestere exploziva a veniturilor. Bugetul a ajuns la excedent abia in ultima parte a anului, cind s-au facut plati pentru unele lucrari de infrastructura, au fost sterse datoriile istorice ale unor companii de stat si s-au transferat sume importante catre autoritatile locale.

Vama stringe accizele Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) a preluat de la Fisc administrarea accizelor datorate atit pentru importuri, cit si pentru marfurile produse pe piata interna, potrivit unei hotariri aprobate recent de Guvern. Initiativa apartine presedintelui ANV, Gelu Diaconu. Anuntata public inca de anul trecut, intentia s-a lovit atunci de opozitia sefului Fiscului de la acea vreme, Sebastian Bodu. In primele patru luni ale acestui an, incasarile din accize s-au cifrat la 3,39 miliarde de lei.