Este aproape imposibil sa definesti in cateva cuvinte bucataria braziliana. Originile acesteia stau in vechile retete ale indigenilor combinate si adaptate de colonistii portughezi si imbogatite de catre sclavii africani adusi in aceasta tara.
Este aproape imposibil sa definesti in cateva cuvinte bucataria braziliana. Originile acesteia stau in vechile retete ale indigenilor combinate si adaptate de colonistii portughezi si imbogatite de catre sclavii africani adusi in aceasta tara.
Bucataria braziliana nu are nimic in comun cu cea a altor tari sud-americane. Brazilia este singura tara unde negrii adusi din Africa si-au putut perpetua traditiile si au contribuit semnificativ la evolutia culturii si civilizatiei braziliene si implicit a gastronomiei. Atunci cand portughezii au colonizat Brazilia, la inceputul secolului XVI, aceasta era locuita de indieni care traiau in padurea amazoniana. Hrana acestora consta in peste, carne de tapir, fructe salbatice, manioc si tot felul de radacini pe care le pregateau intr-un mod rudimentar. Pe langa manioc, indigenii cultivau grau, cartofi si arahide. Odata cu colonizarea portugheza, in bucatarie au fost introduse carnea de gaina si ouale. La inceput acestea erau oferite sclavilor bolnavi deoarece se credea ca sunt alimente revigorante. Incet, incet au inceput sa fie prezente aproape in orice casa si sa fie ingredientele de baza ale unor feluri de mancare precum "Vatapá" sau "Xinxin de galinha".
Inainte de venirea portughezilor carnea consumata de localnici provenea doar din vanat. In calatoriile lor, portughezii au adus in Brazilia diverse alimente si, de asemenea, produse pe care le-au gasit aici le-au transportat in Africa. Astfel maniocul si arahidele au cucerit continentul negru, iar bananele si nucile de cocos au fost "integrate" in peisajul brazilian.
In zilele noastre, preparatele braziliene sunt renumite pentru nenumaratele sortimente din carne (vita, peste, pui) si garnituri in care predomina orezul si fasolea. Se spune ca in Brazilia numai carnea de vita cunoaste in jur de 50 de feluri de preparare.
In restaurantele traditionale, "churrascaria" (carnea prajita pe gratar si jar) nu poate lipsi din meniuri. Alaturi de carne, crevetii si fructele de mare sunt nelipsite din mancarurile traditionale braziliene.
Desi fiecare regiune are particularitatile sale, "fejioada" (tocana de fasole) este considerata mancarea traditionala braziliana. In general fasolea se serveste separat de carne, alaturi de varza calita si felii de portocale proaspete.
Un alt preparat cunoscut este "Caruru", realizat pe baza de raci si un amestec de legume printre care una numita "quiabo".
In bucataria braziliana se folosesc foarte mult nucile si laptele de cocos, precum si uleiul de palmier care da preparatelor o inconfundabila culoare portocalie. Zona unde se mananca cel mai bine este considerata a fi Bahia, unde se intalneste cel mai mult influenta africana. In partea de sud, chiar daca aceasta influenta nu se pierde complet, aceasta este diminuata, astfel ca in Rio de Janeiro (situat la 1200 de kilometri de Bahia) se poate vorbi despre mancare europeana.
Sucurile naturale din fructe proaspete constituie baza aperitivelor, iar sucul verde din nuca de cocos este una dintre cele mai populare bauturi si este comercializata de numerosi vanzatori ambulanti. Brazilienii beau putin vin, multa bere si bineinteles multa "cachaça", un fel de brandy din lamaie si zahar. (Click News)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.