Producatorii de biodiesel considera ca rapita comercializata cu 0,9 lei pentru un kilogram, asa cum au anuntat producatorii agricoli, nu mai reprezinta o materie prima rentabila si cauta variante pentru productia de biodiesel.

Producatorii agricoli au anuntat ca au stabilit un pret de pornire de 0,9 lei pentru vinzarea unui kilogram de rapita, in acest an. „Cu siguranta, la pretul de 0,9 lei pentru un kilogram, rapita nu mai este de interes pentru productia de biodiesel. Din trei kilograme de seminte de rapita se produce un kilogram de ulei de rapita si vorbim deja de 2,7 lei pentru un kilogram de ulei. Asta ar insemna ca ar trebui sa vindem biodieselul mai scump decit motorina, ceea ce nu este posibil", a declarat pentru NewsIn directorul de marketing Autoelite SRL, Liviu Titus Pasca. Acesta a precizat ca, daca producatorii agricoli vor insista sa vinda cu 0,9 lei un kilogram de rapita, producatorii se vor gindi la alte variante pentru realizarea de biocombustibil.

„Pentru rentabilitate, producatorul de biodiesel este interesat sa cumpere rapita cu cel mult 0,6 lei kilogramul. La un pret mai mare, probabil se va apela la import sau se vor folosi alte materii prime, gen floarea-soarelui", a spus Pasca. Administratorul societatii Argus SRL din Rimnicu Vilcea, Dedy Obogeanu, a declarat pentru NewsIn ca in acest an intentiona sa utilizeze si rapita pentru producerea de biodiesel, nu doar floarea-soarelui, ca in prezent. „Ne-am gindit sa folosim si rapita, dar la acest pret cred ca vom renunta la acest plan. Daca la un pret de 0,65 lei pentru un kilogram de rapita un producator vinde cu 2,8 lei un kilogram de biodiesel, la 0,9 lei pe kilogram, cum vor ei sa vinda, nu stiu cine ar fi interesat", a explicat Obogeanu. Pina acum, doar patru societati care produc biocombustibil au primit autorizatie de antrepozit fiscal: Autoelite SRL, Blitz Transport SRL, Ulerom SA si Prio Biocombustibil SRL.