PSD face un apel catre toate fortele politice, in special catre PD, pentru a-si folosi influenta pe langa partidele europene la care sunt afiliate, in scopul de a evita activarea clauzei de salvgardare pe Justitie, a declarat, ieri, vicepresedinte
PSD face un apel catre toate fortele politice, in special catre PD, pentru a-si folosi influenta pe langa partidele europene la care sunt afiliate, in scopul de a evita activarea clauzei de salvgardare pe Justitie, a declarat, ieri, vicepresedintele Victor Ponta (foto). El a sustinut ca Raportul de tara va fi incheiat in a treia saptamana a lunii iunie, iar semnalele din partea a doi comisari europeni, Oli Rehn si Franco Frattini, in ceea ce priveste activarea clauzei de salvgardare pe Justitie, nu sunt deloc optimiste.
"Semnalele vin de la doi comisari europeni: Oli Rehn, care, intr-un interviu publicat de Le Figaro, pe 30 mai, spunea ca, de fapt, Comisia trebuie sa decida asupra clauzei de salvgardare, fiind o chestiune de credibilitate a procesului de largire, iar Franco Frattini vorbeste despre faptul ca ia foarte in serios posibilitatea de a activa clauza de salvgardare in cazul in care nu se vor constata consolidari in sistemul juridic al Romaniei si al Bulgariei", a spus Ponta. El a opinat ca Romania se afla la trei saptamani de un "pericol foarte mare", afirmatiile celor doi comisari europeni fiind un semnal de alarma tras in al doisprezecelea ceas. "PSD face un apel catre toate fortele politice, in primul rand catre PD, care apartine grupului cel mai important in Parlamentul European, grupul PPE, sa-si foloseasca influenta cu grupul sau politic pentru a incerca sa evite aceasta clauza de salvgardare", a subliniat Ponta.
Vicepresedintele PSD a aratat ca face acest apel catre democrati intrucat, timp de doi ani si patru luni, ministru al Justitiei a fost un ministru PD, care se face vinovat de situatia in care s-a ajuns. El a aratat ca cel mai important mesaj pe care Romania poate sa il dea in acest moment este adoptarea de catre Senat a proiectului de lege prin care sa se revina la situatia din 2004, astfel incat ministrul Justitiei sa nu mai aiba dreptul sa schimbe, sa revoce sau sa propuna schimbarea procurorilor din functie.
In replica, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a precizat ca exclude posibilitatea activarii clauzei de salvgardare in cazul Romaniei si considera aprecierile liderilor politici pe aceasta tema drept "speculatii electorale". Potrivit unui comunicat de presa, Chiuariu cere liderilor politici sa inceteze aceste speculatii.
Orban nu crede
La randul sau, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a spus ca, din ceea ce stie el, posibilitatea de activare a clauzei este minima. "In general, perceptia asupra Romaniei nu este formidabila, dar nu se va ajunge la activarea clauzei de salvagardare. Probabil ca se va da o decizie prin care se va continua procesul de monitorizare a tarii noastre", a spus Orban, intr-o interventie la Realitatea TV. Vicepresedintele PNL a sustinut ca temerile oficialilor europeni sunt neindreptatite. Pe de alta parte, liberalul a spus ca este de acord cu afirmatiile lui Ponta in ceea ce priveste numirea procurorilor. "Noi pe de o parte am clamat independenta justitiei, pe de alta parte Macovei si mentorul sau Basescu au facut tot ce au putut ca sa puna procurorii la cheremul puterii executive", a spus vicepresedintele PNL. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.