Saptamana trecuta, pretul unciei de aur a continuat sa stagneze pe piata londoneza la pragul de 660 dolari, dupa ce daduse semne ca ar fi posibil sa scada spre nivelul de 640 dolari, odata cu aprecierea monedei americane. Investitorii s-au temut, de asemenea, ca masurile luate de Guvernul de la Beijing pentru reducerea speculatiilor de pe piata actiunilor, prin majorarea la 0,3% a taxei percepute pentru tranzactiile cu valori mobiliare, vor incetini cresterea economica a Chinei, respectiv cererea pentru metale. Sfarsitul de saptamana a adus, insa, un anunt din partea Bancii Centrale Europene referitor la faptul ca aceasta institutie nu va mai vinde, in cursul acestui an, din rezervele sale de aur, dupa ce in ultimele doua luni ea a€žaruncase" in piata 37 de tone de aur.
Conform unui acord al bancilor care fac parte din BCE, vanzarile de aur in perioada septembrie 2004 - septembrie 2009 se pot ridica la 2.500 de tone, adica 500 tone anual. Aceasta decizie a avut darul de a impinge pretul de la 660 dolari, in cursul zilei de joi, la 666,50 dolari la fixingul de vineri seara de la Londra. Cresterea pretului nu s-a amplificat insa si mai mult ca urmare a scaderii euro, dupa aproape doua luni, sub pragul de 1,34 dolari.
Mentinerea pretului unciei de aur in jurul pragului de 660 dolari, suportul aflandu-se la 634 dolari, iar rezistenta la 690 dolari se datoreaza, conform analistilor, si faptului ca in Turcia, una din tarile cele mai mari consumatoare de metal galben, importurile au scazut in primele cinci luni ale acestui an cu 12 procente.