Un parinte care vrea ca, la virsta de 18 ani, copilul sau sa dispuna de un capital de 10.000 de euro va trebui sa plateasca o prima anuala de 450 de euro.

Toate companiile de asigurari pun la dispozitia parintilor asigurarea de dota pentru casatorie, aceasta putindu-se face din prima zi de viata a copilului. Produsul garanteaza ca, la virsta de 18 ani, acesta va dispune de un capital de 10.000 de euro, totul contra unei asigurari la care prima anuala este de 450 de euro. In situatia in care copilul are zece ani, pentru a primi aceeasi suma se vor plati 1.200 de euro anual. Banii vor putea fi folositi oricum, respectiv dota pentru casatorie, renta de studii sau achizitionare de bunuri. Produsul functioneaza atit ca o investitie cit si ca o asigurare: daca parintele moare, copilul primeste banii cind implineste 18 ani, indiferent cite prime anuale a platit parintele.

O conditie suplimentara, care este impusa de firma de asigurari, se refera la virsta maxima a copilului in momentul incheierii politei, care nu poate fi mai mare de 13 sau 14 ani. Valoarea primei de asigurare este in functie de mai multi parametri. Adica se iau in calcul anii copilului, la care se incepe asigurarea, valoarea politei, dar si virsta parintilor. Una este valoarea primei la o polita de 10.000 de euro, si alta la 100.000 de euro. De aceea, se porneste de la citeva sute de euro anual si se ajunge la mii de euro. „Dota pentru casatorie se incaseaza in momentul casatoriei sau, in cazul in care asiguratul nu se casatoreste, la expirarea politei", spune Anca Roscaneanu, broker la EOS Romania. Asigurarea de dota ofera libertatea de a alege, la sfirsitul contractului, modul in care copilul va beneficia de suma economisita. Adica dota pentru casatorie, renta de studii, achizitionare de bunuri sau pornirea unei afaceri. In unele cazuri, poate fi incheiata o singura polita, care sa asigure atit o dota pentru casatorie, cit si plata unor sume la intervale de timp regulate – renta de studii.

Exista doua componente ale asigurarii: o componenta de protectie (respectiv asigurarea de deces pentru parinti) si o componenta de investitii. La momentul casatoriei, se incaseaza suma asigurata (aferenta componentei de protectie), plus valoarea economisita pina la acea data (aferenta componentei de investitie). Suma totala este transferata beneficiarului politei, care poate dispune de aceasta dupa necesitatile personale. Compania de asigurari nu impune restrictii cu privire la modul de utilizare a sumei primite.