Eliberat dupa 15 ani de inchisoare, membrul grupului Ilascu nu a vrut sa paraseasca teritoriul transnistrean.

Dupa executarea unei condamnari abuzive la 15 ani de inchisoare, Andrei Ivantoc, membru al grupului Ilascu, a fost eliberat simbata de autoritatile de la Tiraspol. Chiar in ziua eliberarii, el a fost batut de militia transnistreana sub ochii membrilor OSCE si ai jurnalistilor, pentru ca nu a vrut sa paraseasca teritoriul Transnistriei, sub motiv ca aceasta este pamint moldovenesc.

Ajuns la punctul vamal de la Tighina, unde urma sa fie predat autoritatilor moldovenesti, lui Ivantoc i s-a citit un document prin care era declarat persona non grata in Transnistria. In acel moment, fostul detinut politic a incercat sa fuga, pentru a nu fi obligat sa paraseasca teritoriul transnistrean. Agentii de la Tiraspol l-au doborit insa la pamint si, potrivit declaratiilor lui Ivantoc si ale martorilor, l-au lovit cu picioarele.

Sotia sa, singura careia i s-a permis accesul de partea transnistreana a granitei, a incercat sa-l convinga sa mearga la Chisinau. Ivantoc a afirmat ca nu vrea sa aiba de-a face cu autoritatile din capitala Republicii Moldova, care l-au abandonat in toti acesti ani. Reprezentantii moldoveni l-au urcat insa cu forta intr-o masina si l-au trecut frontiera.

Ministrul moldovean al Integrarii a negat ca Ivantoc ar fi fost maltratat, iar presa oficiala moldoveneasca a ignorat incidentele petrecute cu ocazia eliberarii acestuia. Circa 18 jurnalisti romani prezenti la eveniment au semnat insa un protest fata de lipsa de reactie a autoritatilor moldovenesti si a OSCE privind molestarea fostului detinut.

Eliberarea tardiva a lui Ivantoc, abia dupa ispasirea pedepsei si in ciuda protestelor organismelor europene, este o sfidare la adresa comunitatii internationale (CEDO a cerut in 2004 eliberarea lotului Ilascu), apreciaza Ministerul de Externe roman. Ultimul membru al grupului Ilascu aflat inca in inchisoare, Tudor Petrov-Popa, urma sa fie eliberat astazi.

Andrei Ivantoc, acum in virsta de 46 de ani, alaturi de Ilie Ilascu, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco si Petru Godiac, a fost unul dintre cei mai infocati luptatori pentru ideea de reunire a Romaniei cu Moldova. La 2 iunie 1992, cu putin timp inainte de terminarea razboiului de pe Nistru, soldat cu separarea autoproclamatei Republici Transnistrene de Republica Moldova, el si ceilalti membri ai Ągrupului Ilascu" au fost arestati de catre autoritatile separatiste. Un an mai tirziu, au fost judecati si condamnati pentru acte de terorism.

Procesul a avut loc public, pe 10 decembrie 1993, in sala de festivitati a uzinei Kirovet din Tiraspol. Pe toata durata judecatii, invinuitii au fost inchisi in custi metalice si paziti de catre 150 de soldati. Multimea prezenta la proces a cerut pedeapsa capitala.

Ilie Ilascu a primit intr-adevar sentinta ceruta de public, dar in urma presiunilor internationale a fost gratiat si eliberat. El fusese ales membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, pe listele Partidului Romania Mare. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov au fost condamnati la cite 15 ani de inchisoare.

Alegeri boicotate Militia transnistreana a boicotat si alegerile locale care au avut loc duminica in Republica Moldova. Scrutinul reprezinta un test pentru Partidul Comunist aflat la putere, inaintea parlamentarelor din 2009. Alegerile au fost monitorizate de observatori internationali, fiind raportate nereguli inca din primele ore ale zilei. Procesul electoral a fost intrerupt in Corjova, satul natal al presedintelui Vladimir Voronin. Sub pretextul ca satul este o suburbie a orasului Dubasari, situat in Transnistria, 200 de militieni adusi cu autocarele din mai multe zone ale Transnistriei au blocat accesul alegatorilor in sectia de votare. Membrii comisiei electorale s-au baricadat in cladirea sectiei, fara a beneficia de protectie, cei 20 de politisti trimisi de autoritatile de la Chisinau fiind dezarmati de militia transnistreana.

Analize asupra situatiei din Transnistria la www.cotidianul.ro/select