Topuri personale
28.04.2007 -Cine este Ruxandra Sararu?
-Un jurnalist din Romania care incearca sa-si faca corect datoria, o femeie care incearca sa supravietuiasca intr-o lume a barbatilor, un om care inca isi cauta fericirea.

Topuri personale
28.04.2007 -Cine este Ruxandra Sararu?
-Un jurnalist din Romania care incearca sa-si faca corect datoria, o femeie care incearca sa supravietuiasca intr-o lume a barbatilor, un om care inca isi cauta fericirea.

-Care a fost cea mai frumoasa zi din viata ta?

-Cea mai frumoasa zi din viata mea, ca si din viata oricarei alte femei, este ziua in care am nascut... pe Mihnea Vasile Sararu, baiatul meu. Am facut cezariana, au fost foarte multe complicatii, m-am trezit din anestezie si am reusit sa aud toate comenzile doctorului, si momentul extraordinar: „E baiat, 3,25, nota 10”. Eram sedata cu morfina, eu care am militat prin emisiunile mele atata timp impotriva drogurilor.

-Si daca nu era baiat?

-Daca nu era baiat, era la fel de important, dar e mai bine ca a fost asa, pentru ca e greu sa fii femeie intr-o societate atat de cruda ca a noastra. Desi spunem ca femeile sunt supuse unei discriminari pozitive, suntem departe de asa ceva. Femeia e foarte discriminata.

-Care este cea mai mare discriminare pe care ai suferit-o?

-Un sofer de taxi a i ntrat pe rosu, m-a facut praf, si a iesit un scandal monstru. M-a dus la politie, insistand ca eu am baut. Politistul a facut discriminarea, punandu-ma sa suflu in fiola, desi aveam martori ca intrase pe rosu. Numai ca taximetristii se solidarizasera si venisera cu seful de sindicat si cu patronul si voiau sa ma scoata pe mine vinovata.

-Care este cel mai important moment publicistic, din viata jurnalistei Sararu?

-Ar putea fi alegerile din 1996, care au fost alegeri puternice. Eram la PRO TV, am luat si un premiu atunci, pe care l-am sarbatorit un spital, ceea ce a fost un alt paradox. Dar pe departe cel mai important moment publicistic a fost seria de reportaje despre victimele traficului de carne vie. Am facut peste o suta de interviuri cu fetite intre 9 si 14 ani.

-Care a fost cel mai emotionant reportaj din serie?

-Mi s-a intamplat ca o fetita sa inceapa sa rada in timp ce imi spunea cum a fost impuscata. A fost ingrozitor. Alt moment emotionant l-am trait cand am ajuns la celebra piata din Bosnia-Hertegovina, Arizona Market, unde femeile erau traficate pe taraba, ca animalele. Am fost dusa cu masini de politie, ca sa filmez acolo, dupa ce am fost arestata 24 de ore. Politia nu stia, de fapt, ce caut. Erau trupele „Keeping force”, care aveau foarte multi bani si pentru care se traficau acesti copii.

-Care a fost cel mai mare castig din viata omului de presa Ruxandra Sararu?

-Niste diplome, care sunt pe dulap, nistepremii. Cel mai mare castig al carierei este ca lucrez la Radio Romania Actualitati. Si asta pentru ca sunt independenta. Paradoxal, intr-o lume atat de globalizata si dependenta, pot sa spun ca fac ce vreau, in limitele libertatii. Iar banii sunt indestulatori pentru ce se castiga azi in Romania. Mai putini bani, dar si mai putina presiune.

-Mai e presa cea mai tentanta profesie?

-Nu cred ca-si mai asuma multi riscurile din presa de azi... pentru ca presa a devenit constienta de puterea ei si de riscurile pe care si le asuma, de a nu fi obiectiva. Nu stiu daca mai au curajul. Competitia este foarte mare si nu stiu daca mai cred copiii astia in ceva. Cand intram in presa, dupa 90, era un entuziasm fantastic. Eu nu am facut presa inainte de 90, am debutat chiar pe 13 iunie 1990, cu un reportaj despre venirea minerilor in Bucuresti. Trebuia sa fac ceva foarte subtil: cum petrece bucuresteanul aceasta zi. Batalia era numai in centru. In cartiere lumea cumpara lapte, apa, nu se batea nimeni...

-Mai stiu tinerii de azi ce-a fost pe 13 iunie?

-Nu cred ca mai stiu si nici nu stiu daca e bine sa mai stie. E bine sa cunoasca, dar nu cred ca trebuie sa ne mai incrancenam atat de tare. Zilele astea vad momente de puternica incrancenare care mi-aduc aminte, ca limbaj, de zilele din 90.

- Cine e Cozma, in prezent?

- Cred ca o parte din noi.

-Care este cel mai mare rating realizat de Sararu?

-Cel mai mare rating l-am facut cu emisiunile de la Radio Romania Actualitati, care are milioane de ascultatori.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.