Andrei Ivantoc, unul dintre ultimii doi membri ai grupului Ilascu, pus in libertate sambata, dar care refuza sa plece din teritoriul transnistrean, a fost urcat cu forta intr-o masina inmatriculata in Republica Moldova si dus in directia Chisinaului
Andrei Ivantoc, unul dintre ultimii doi membri ai grupului Ilascu, pus in libertate sambata, dar care refuza sa plece din teritoriul transnistrean, a fost urcat cu forta intr-o masina inmatriculata in Republica Moldova si dus in directia Chisinaului. Andrei Ivantoc a fost pus in libertate, sambata, la punctul de granita de la Tighina, dar se pare ca refuza sa paraseasca teritoriul transnistrean, potrivit corespondentului Realitatea TV. Sotia lui Ivantoc a fost singura careia i s-a permis sa mearga de partea transnistreana a granitei si ea a incearcat sa-l convinga pe fostul detinut sa se intoarca acasa.

Eliberarea, sambata, a lui Andrei Ivantoc a fost precedata de un incident la punctul de granita de la Tighina. Ivantoc a coborat din microbuzul cu care a fost adus de la inchisoare pana la granita si a inceput sa alerge in directia opusa partii moldovene a granitei, fiind urmat de doua persoane. Corespondentul Realitatea TV, aflata de partea moldoveana a granitei, a precizat ca nu a putut vedea foar te bine ce se intampla, dar la un moment dat i s-a parut ca Ivantoc ar fi batut in spatele unui microbuz alb.

Iventoc afirma ca a fost batut zi de zi in puscaria transnistreana
Andrei Ivantoc a declarat, sambata, dupa eliberarea din inchisorile transnistrene, in exclusivitate pentru Realitatea TV, ca a fost fortat sa plece din tara sa. „M-au fortat, m-au alungat de pe pamantul meu, din tara", a declarat Andrei Ivantoc la scurt timp dupa ce a ajuns acasa. Potrivit corespondentului Realitatea TV, Andrei Ivantoc a infirmat informatiile transmise de catre un ziarist transnistrean, care a sustinut ca acesta ar fi fugit spre partea transnistreana pentru ca nu voia sa se intoarca in Republica Moldova, considerand ca si Transnistria este casa lui. Ivantoc a subliniat ca acest lucru nu este adevarat si de fapt a "beneficiat" si in ziua eliberarii de acelasi tratament de care a avut parte in ultimii 15 ani, cat timp a fost inchis. El a spus ca a fost batut si in cursul diminetii de sambata, la penitenciarul unde era inchis, dar si la vama. Dupa ce a ajuns acasa, unde era asteptat de sotia sa, Andrei Ivantoc a spus ca vrea sa-si faca un control medical, urmand sa plece apoi spre o locatie necunoscuta inca.

Martori de la fata locului declarasera pentru agentia MOLDPRES ca, in momentul in care agentii din serviciile speciale transnistrene au dat citire unui document in care se spunea ca Ivantoc este persona non grata in Transnistria, fostul detinut politic a incercat sa evadeze. Ulterior, fiind prins, gardienii transnistreni l-au doborat la pamint si l-au batut cu picioarele. Dupa o jumatate de ora, reprezentantii Republicii Moldova s-au deplasat la fata locului, l-au urcat intr-o masina si l-au adus la Chisinau. Ion Stavila, viceministrul moldovean al reintegrarii, a declarat pentru agentia MOLDPRES ca Ivantoc a fost intimpinat la postul de control de la iesirea din Tighina de catre reprezentanti ai autoritatilor Republicii Moldova, rude si apropiati. Contactat telefonic de Realitatea TV, Stavila a negat ca ar fi avut loc un incident si mai ales ca Ivantoc ar fi fost batut. Stavila a spus ca l-a vazut pe Andrei Ivantoc, ca acesta a fost foarte emotionat, dar se simte bine si se indreapta alaturi de sotia sa spre Chisinau.
"Am comunicat putin, dar am discutat doar chestiuni absolut private. Eu personal il inteleg foarte bine pe el, este foarte emotionat si urmeaza sa se reintegreze in familia sa si in societatea noastra. Noi il sprijinim acum si pe viitor. Nu este adevarat ca ar fi fost atacat", a declarat Stavila. In schimb, presedintele Partidului Social-Liberal, Oleg Serebrian, care a fost prezent sambata la eliberarea lui Ivantoc, sustine ca acesta a fost, intr-adevar, batut.

Opozitia crede ca OSCE nu s-a implicat suficient
"Eu am fost impreuna cu un alt coleg, deputat liberal, domnul Igor Clivici, la punctul vamal Tighina, unde Andrei Ivantoc a fost eliberat. Am asistat (la scena agresarii - n.r.) si asta poate confirma oricine a fost prezent acolo, jurnalistii care au si filmat ca Andrei Ivantoc a fost agresat", a declarat Serebrian la Realitatea TV."In momentul in care a luat-o la fuga in directia opusa Chisinaului, spre Bender, a fost oprit de securitatea transnistreana langa un vehicul de culoare neagra, trantit la pamant si lovit de doua ori cu picioarele. Ulterior, un microbuz al securitatii transnistrene a parat calea, asa incat nu mai puteam sa vedem nimic, deci campul de vedere ne-a fost oprit. Ce s-a intamplat mai departe...nu stim...cum au decurs negocierile", a relatat politicianul moldovean.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.