Tara noastra va investi, pana in 2020, in intreg sectorul energetic, inclusiv pentru producerea de biocarburanti, aproximativ 30 de miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Energia este cea mai puternica arm

Tara noastra va investi, pana in 2020, in intreg sectorul energetic, inclusiv pentru producerea de biocarburanti, aproximativ 30 de miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Energia este cea mai puternica arma, carte, pe care poate sa o joace Romania in interiorul Uniunii Europene", a punctat ministrul. Acesta a spus ca doar 20-30% din suma reprezinta investitii alocate de companiile de stat sau provenite de la buget. Vosganian a mai spus ca statul a suspendat privatizarea din energie pana la aprobarea strategiei energetice, programata pentru luna iunie. "Au existat mai multe solicitari in acest sens din partea sindicatelor si a partidelor, care ne-au cerut sa nu mai privatizam pana la aparitia strategiei. Am facut foarte mici pasi in privatizare si doar in cazul unor termocentrale ca Braila sau Doicesti. Nici nu se pot numi pasi.
Au fost doar niste tatonari, ca sa dam un semnal investitorilor", a explicat ministrul de resort la conferinta de presa a Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei referitoare la proiectul strategiei energetice a Romaniei.

Vosganian a pus "gand rau" rezervelor de gaz

Oficialul MEF a mai aratat ca Romania va investi in sectorul de gaze pentru descoperirea de noi rezerve, cresterea capacitatii de inmagazinare si reabilitarea si dezvoltarea retelelor de transport si distributie.
"Pentru cresterea capacitatii de inmagazinare, sumele care trebuie alocate se ridica la 500 de milioane de euro, fara a lua in calcul proiectul cu Gazprom de constructie a unor depozite in Moldova sau contributia Romaniei la viitorul gazoduct Nabucco, ce va fi la nivelul a catorva miliarde de euro", a punctat Vosganian.
De asemenea, investitiile in reabilitarea sistemelor de transport de gaze sunt prevazute la 300 de milioane de euro, iar cele in retelele de gaze la 25 de milioane de euro pe an, pana in 2015.

10 miliarde de euro pentru petrol

In domeniul petrolului, investitiile programate de Petrom pana in 2010 sunt de trei miliarde de euro. Vosganian a estimat ca investitiile tuturor celorlalte firme de pe piata ar putea fi de 2,5 ori mai mari, respectiv 7,5 miliarde de euro.
Complexurile energetice au nevoie, pana in 2010, de investitii de circa doua miliarde de euro pentru protectia mediului si modernizare, respectiv 570 de milioane de euro la Craiova - Isalnita, 705 milioane de euro la Rovinari si 760 de milioane de euro la Turceni. Ministrul a adaugat ca, pana in 2010, nu exista riscul inchiderii unor termocentrale. "Mai este timp pentru realizarea investitiilor de mediu la termocentrale, iar pana in 2010 nu se inchide niciuna.
Dar, totusi, pe masura ce ne apropiem de acest termen, trebuie sa realizam aceste investitii", a mai spus Vosganian. El a fost intrebat daca si-au mai exprimat interesul noi institutii financiar-bancare pentru acordarea de credite pentru finantarea investitiilor de mediu la complexurile energetice si a aratat ca astfel de operatiuni au fost oprite pana la definitivarea strategiei energetice. "Am facut un armistitiu in perioada strategiei energetice in privinta complexurilor energetice", a spus Vosganian.

Surse regenerabile - investitii de 2 mld. euro

Potrivit acestuia, in sectorul de energie electrica, constructia unitatilor trei si patru de la Cernavoda necesita o finantare de 2,4 miliarde de euro, iar pentru producerea de energie din surse regenerabile este nevoie de alte 1,8 miliarde de euro. "Firmele de distributie electricitate vor aloca, in acest an, circa 600 de milioane de euro pentru reducerea avariilor si pana in 2012 trebuie sa pregateasca un program investitional de 2,5 - 3 miliarde de euro", a mai aratat Vosganian.
Acesta a adaugat ca, daca Romania va reusi sa aiba in functie, in 2015, patru reactoare nucleare, complexurile energetice si sa majoreze capacitatea hidro, tara noastra va putea sa produca mai multa electricitate cu 70-80% decat in prezent si sa exporte de trei ori mai mult. Ministrul a reamintit ca strategia energetica a Romaniei va fi finalizata in iunie, urmand sa fie prezentata spre aprobare Guvernului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.