Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca proiectul legii privind introducerea votului uninominal va fi finalizat pana in prima saptamana a lunii iunie, urmand ca Senatul sa-l adopte pana la sfarsitul lunii. In acest caz, r
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca proiectul legii privind introducerea votului uninominal va fi finalizat pana in prima saptamana a lunii iunie, urmand ca Senatul sa-l adopte pana la sfarsitul lunii. In acest caz, referendumul pe aceasta tema nu va mai avea sens.
"Deocamdata, se lucreaza la proiectul de lege pe baza acordului dintre cele trei partide mari. Am inteles ca pana in prima saptamana a lunii iunie proiectul de lege va fi finalizat in varianta ProDemocratia - PNL. Urmeaza ca dupa aceea proiectul de lege sa fie trimis la Senat si eu cred ca in aceasta sesiune, deci pana la sfarsitul lunii iunie, cel putin Senatul poate adopta proiectul de lege", a explicat Olteanu.
El a adaugat ca, in acest caz, Parlamentul isi va fi insusit optiunea votului uninominal.
"Ar insemna, in conditiile acestea, ca fie intr-o sesiune extraordinara in iulie, fie la inceputul lunii septembrie, Camera Deputatilor sa adopte proiectul si sa avem o lege a votului uninominal care sa poata fi pusa in aplicare, respectiv sa se infiinteze circumscriptiile uninominale si sa se stabileasca teritoriul pentru fiecare dintre aceste circumscriptii, apoi fiecare partid sa-si desemneze candidatii pentru asemenea circumscriptii", a adaugat Olteanu.
Parlamentul a adoptat miercuri, cu 240 voturi "pentru" si 20 de voturi "impotriva", hotararea privind avizarea favorabila a cererii presedintelui Traian Basescu de organizare a unui referendum pentru introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare.
Conform articolului 90 din Constitutie, presedintele, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national. Avizul forului legislativ este consultativ. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.